piątek, 17 lipca 2015

CZEREŚNIOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z BUDYNIEM




To niepozorne z wyglądu ciasto smakuje wprost niebiańsko. Leciutkie i delikatne, na spodzie z kruchego ciasta, z warstwą domowego budyniu i soczystymi czereśniami w galaretce. Zniknęło ze stołu dosłownie w ciągu kilku minut, pozostawiając ochotę na więcej. Do takich ciast chciałoby się wracać codziennie!

Kruche ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 600 – 700 g czereśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 750 ml wody

Kruche ciasto: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i żółtka oraz zimne, posiekane masło. Zagniatamy zwarte ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem do samego dna i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) i pieczemy 20 minut. Studzimy w blaszce.

Masa budyniowa: Cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i mieszając przy pomocy rózgi, aby nie utworzyły się grudki, wlewamy przygotowaną mieszankę. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojone masło i mieszamy, aż się rozpuści. Masę lekko studzimy i wciąż ciepłą rozsmarowujemy na kruchym cieście. 

Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Studzimy. Czereśnie pestkujemy, mieszamy z zaczynającą tężeć galaretką i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

1 komentarz:

  1. Mmm, czereśnie i masa budyniowa... Wcale się nie dziwię, że zniknęło błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń