To niepozorne z wyglądu ciasto smakuje wprost niebiańsko. Leciutkie
i delikatne, na spodzie z kruchego ciasta, z warstwą domowego budyniu i
soczystymi czereśniami w galaretce. Zniknęło ze stołu dosłownie w ciągu kilku
minut, pozostawiając ochotę na więcej. Do takich ciast chciałoby się wracać
codziennie!
- 1 ½ szklanki mąki
- 150 g masła lub margaryny
- ¼ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 600 – 700 g czereśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 750 ml wody
Kruche ciasto: Dno tortownicy o średnicy 26 cm
wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Mąkę i proszek do
pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i żółtka oraz zimne, posiekane
masło. Zagniatamy zwarte ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy. Gęsto nakłuwamy
widelcem do samego dna i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto
wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C (lub do
1900C bez termoobiegu) i pieczemy 20 minut. Studzimy w blaszce.
Masa budyniowa: Cukier, cukier waniliowy, żółtka,
mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko
zagotowujemy i mieszając przy pomocy rózgi, aby nie utworzyły się grudki,
wlewamy przygotowaną mieszankę. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Budyń
zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojone masło i mieszamy, aż się rozpuści. Masę
lekko studzimy i wciąż ciepłą rozsmarowujemy na kruchym cieście.
Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej
wody. Studzimy. Czereśnie pestkujemy, mieszamy z zaczynającą tężeć galaretką i
wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Mmm, czereśnie i masa budyniowa... Wcale się nie dziwię, że zniknęło błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuń