W moim lipcowym sadzie królują czereśnie. Jeszcze nigdy nie
było ich tak dużo jak w tym roku, więc nawet nieproszeni goście, czyli sroki,
szpaki i osy, nie są w stanie podkraść nam wszystkich. Są cudownie soczyste,
słodkie i po prostu pachnące latem. Dorzuciłam do nich garść porzeczek, trochę leśnych
jagód i zamknęłam w biszkoptowym tunelu. Proste i szybkie ciasto, ale w
niebanalnej formie, zachwyciło smakiem i wyglądem. Polecam!
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 czubata łyżka kakao
- 600 g mieszanych, letnich owoców (np. czereśnie, porzeczki, jagody)
- 2 galaretki wiśniowe
- 750 ml wody
- cukier puder
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie
żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy
szpatułki. Ciasto wylewamy do dużej blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu) przez 20 min. Biszkopt lekko studzimy
i wciąż ciepły wyjmujemy z blaszki. Odklejamy papier do pieczenia i wzdłuż
krótszego boku odcinamy wąski pasek ciasta, mniej więcej o takiej szerokości jaką
ma długa keksówka, w której uformujemy tunel. Szerszy pas biszkoptu wkładamy do
keksówki z zaokrąglonym dnem, tak aby po obu jej bokach wystawało tyle samo
ciasta.
Wykonanie: Owoce płuczemy, czereśnie lub wiśnie
pestkujemy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Studzimy i dodajemy owoce.
Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją do przygotowanego
tunelu z ciasta. Poziom galaretki powinien być równy końcom biszkoptu, więc
jego ewentualne naddatki delikatnie odcinamy ostrym nożykiem. Górę przykrywamy
wąskim paskiem ciasta. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym
czasie ciasto delikatnie przenosimy na paterę, płaską strona do dołu. Oprószamy
cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Tak, czereśnie w tym sezonie są dostępne w dużych ilościach. Widać, że aura im sprzyjała. Takie ciasto, choć proste w wykonaniu, na pewno zaskoczy wyglądem i pysznym smakiem :).
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń