piątek, 20 lutego 2015

SAŁATKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM I ŻURAWINĄ




Bardzo lubię słodko-kwaśne sałatki z owocowym dodatkiem i wciąż wymyślam ich nowe kombinacje. Sałatka z żurawiną naprawdę mi się udała i smakowała bosko. Nie za ciężka, ale sycąca, z ryżem i gotowanym kurczakiem. Wszystkie smaki po przegryzieniu tworzyły harmonijną całość. Polecam!

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g białego ryżu
  • 1 duży por
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 100 – 120 g suszonej żurawiny
  • 2 – 3 ogórki konserwowe
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pierś z kurczaka myjemy i oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy szklanką lekkiego bulionu lub wody i gotujemy do miękkości (może być też pierś z kury, na której ugotowaliśmy rosół). Studzimy i kroimy w niewielką kostkę.
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy.
Z pora odcinamy zielone liście, resztę kroimy na połowę, dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Układamy na gęstym sicie.
Żurawinę wsypujemy do rondelka. Zagotowujemy ok. 700 ml wody. Wrzącą wodą zalewamy żurawinę, tak aby była nią cała zakryta, a resztą przelewamy por na sicie. Po ok. 5 minutach żurawinę odcedzamy.
Ogórki kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odcedzamy.
Do dużej miski wkładamy ryż, kurczaka, por, żurawinę, ogórki i kukurydzę. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do salaterek i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły.

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda twoja sałatka :) Jestem pewna, że smakowałaby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej sałatki jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń