środa, 4 lutego 2015

CIASTO CZEKOLADOWY BZIK




Delikatna, czekoladowo-śmietankowa pianka na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą i czekoladowym likierem. A że na punkcie czekolady i ciast z jej udziałem mam prawdziwego bzika, stąd też i naprędce wymyślona nazwa. Użyłam małej prostokątnej blaszki o wymiarach 15 x 18 cm, ale dobra będzie też tortownica o średnicy 20 – 22 cm. Polecam!

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżki ciemnego kakao
Pianka czekoladowa:
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady
Pianka śmietankowa:
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Do nasączania:
  • 50 ml likieru czekoladowego
  • 100 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
Polewa czekoladowa:
  • 1 gorzka lub mleczna czekolada
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach mniej więcej 15 x 18 cm, natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 25 minut. Studzimy. 

Pianka czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Nie zagotowujemy. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 – 3 godziny. Masa powinna być bardzo gęsta. Pozostałe 150 ml śmietany ubijamy na sztywno i cały czas ubijając dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy czekoladowej.

Pianka śmietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy.

Do nasączania: Przestudzoną kawę mieszamy z likierem czekoladowym.

Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę z masłem. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewając mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. 

Wykonanie: Zimny biszkopt pozostawiamy w blaszce i nasączamy mieszaniną kawy i likieru (w wersji dla dzieci możemy nasączyć sokiem z cytryny i herbatą). Wykładamy 1/3 pianki śmietankowej, wygładzamy i wykładamy połowę pianki czekoladowej. Następnie znowu 1/3 pianki śmietankowej, resztę pianki czekoladowej i na koniec piankę śmietankową. Polewamy przestudzoną, ale nadal płynną polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.

7 komentarzy:

  1. Bardzo elegancko się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ŚLICZNE CIACHO;) WYJĄTKOWY PRZEPIS;) JA ZAPRASZAM NA ''TORT CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ'' POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna nazwa :))) Ciasto również zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wyglądają te paseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne!!!
    Nie za słodkie. Biszkopt nasączałam likierem tiramisu bo nie miałam czekoladowego a i tak było rewelacyjne. Zrobiłam je jako tort na urodziny córki i normalnie ledwie starczyło na dokładki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowało:) Wszystkiego dobrego dla córki! Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Wygląda obłędnie aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń