Delikatna, czekoladowo-śmietankowa pianka na kakaowym
biszkopcie nasączonym kawą i czekoladowym likierem. A że na punkcie czekolady i
ciast z jej udziałem mam prawdziwego bzika, stąd też i naprędce wymyślona
nazwa. Użyłam małej prostokątnej blaszki o wymiarach 15 x 18 cm, ale dobra
będzie też tortownica o średnicy 20 – 22 cm. Polecam!
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 ½ łyżki ciemnego kakao
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 ml likieru czekoladowego
- 100 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
- 1 gorzka lub mleczna czekolada
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną
pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąkę
i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto
przelewamy do formy o wymiarach mniej więcej 15 x 18 cm, natłuszczonej lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez
25 minut. Studzimy.
Pianka czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki
podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Nie zagotowujemy.
Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 – 3 godziny. Masa powinna być bardzo
gęsta. Pozostałe 150 ml śmietany ubijamy na sztywno i cały czas ubijając
dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy czekoladowej.
Pianka śmietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy.
Do nasączania: Przestudzoną kawę mieszamy z likierem
czekoladowym.
Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej podgrzewamy
śmietanę z masłem. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewając mieszamy do momentu
uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.
Wykonanie: Zimny biszkopt pozostawiamy w blaszce i
nasączamy mieszaniną kawy i likieru (w wersji dla dzieci możemy nasączyć sokiem
z cytryny i herbatą). Wykładamy 1/3 pianki śmietankowej, wygładzamy i wykładamy
połowę pianki czekoladowej. Następnie znowu 1/3 pianki śmietankowej, resztę
pianki czekoladowej i na koniec piankę śmietankową. Polewamy przestudzoną, ale
nadal płynną polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.
Bardzo elegancko się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńŚLICZNE CIACHO;) WYJĄTKOWY PRZEPIS;) JA ZAPRASZAM NA ''TORT CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html
Fajna nazwa :))) Ciasto również zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają te paseczki :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńNie za słodkie. Biszkopt nasączałam likierem tiramisu bo nie miałam czekoladowego a i tak było rewelacyjne. Zrobiłam je jako tort na urodziny córki i normalnie ledwie starczyło na dokładki.
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało:) Wszystkiego dobrego dla córki! Pozdrawiam:)
UsuńWygląda obłędnie aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń