czwartek, 19 lutego 2015

KOTLETY Z BIAŁEJ FASOLI




Kotlety z białej fasoli przypominają smakiem i wyglądem tradycyjne, mięsne kotlety mielone, a przy tym są smaczne i zdrowe. Przepis bazowy można modyfikować przez dodawanie ulubionych ziół, czy np. czosnku, choć nam, ta delikatna, majerankowa wersja bardzo smakowała. Polecam!

Składniki na 10 kotletów:
  • 1,5 szklanki fasoli Jaś
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej

Dzień wcześniej fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia wodę z moczenia odlewamy, zalewamy nową wodą do poziomu fasoli, lekko solimy i gotujemy do miękkości.
Fasolę odcedzamy, studzimy i miksujemy w blenderze (lub przecieramy przez gęste sito).
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy i dodajemy do fasoli razem z jajkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy niewielkie, płaskie kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na bibule.

4 komentarze:

  1. świetne kotleciki, u mnie dzisiaj też propozycja wykorzystania białej fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki po prostu pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki super, żeby było zdrowiej i wegańsko zamiast jajka polecam użyć 1 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanej 3 łyżkami gorącej wody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Polecam dla tych, którzy nie jedzą mięsa lub im się przejadło :) bardzo sycące i pyszne w smaku

    OdpowiedzUsuń