wtorek, 3 lutego 2015

ROLADKI Z INDYKA Z PIECZARKAMI




Roladki z pieczarkami zawsze cieszą się u nas dużym powodzeniem. Tym razem na piersi z indyka, którą moczyłam przez całą noc w maślance, dzięki czemu roladki wyszły mięciutkie i soczyste. Polecam! 

  • 1 pojedyncza pierś z indyka
  • 1 szklanka maślanki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Każdy z nich cienko rozklepujemy, wkładamy do pojemnika z pokrywką, zalewamy maślanką i wkładamy do lodówki na całą noc lub na co najmniej 3 godziny. Mięso po marynowaniu w maślance będzie miękkie i soczyste. Po tym czasie filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy pieczarki, a kiedy odparują dodajemy łyżkę oleju i cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebulka zrobi się złocista. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy z natką pietruszki.
Na każdy płat mięsa wykładamy łyżkę farszu i zwijamy ciasne roladki. Spinamy wykałaczkami. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z wszystkich stron. Na koniec zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut (możemy też podlać odrobiną wody). Podajemy z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.

1 komentarz: