Roladki z pieczarkami zawsze cieszą się u nas dużym
powodzeniem. Tym razem na piersi z indyka, którą moczyłam przez całą noc w
maślance, dzięki czemu roladki wyszły mięciutkie i soczyste. Polecam!
- 1 pojedyncza pierś z indyka
- 1 szklanka maślanki
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Każdy z
nich cienko rozklepujemy, wkładamy do pojemnika z pokrywką, zalewamy maślanką i
wkładamy do lodówki na całą noc lub na co najmniej 3 godziny. Mięso po
marynowaniu w maślance będzie miękkie i soczyste. Po tym czasie filety płuczemy
pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i oprószamy z obu stron solą
i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki
oczyszczamy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Na rozgrzaną suchą patelnię
wrzucamy pieczarki, a kiedy odparują dodajemy łyżkę oleju i cebulę. Podsmażamy
do momentu aż cebulka zrobi się złocista. Przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Studzimy i mieszamy z natką pietruszki.
Na każdy płat mięsa wykładamy łyżkę farszu i zwijamy ciasne
roladki. Spinamy wykałaczkami. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z wszystkich stron. Na koniec
zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut
(możemy też podlać odrobiną wody). Podajemy z ziemniakami lub frytkami oraz
ulubioną surówką.
Smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuń