Kiszona kapusta i jabłka świetnie pasują do karkówki. Z tego
połączenia otrzymamy soczyste, aromatyczne roladki ze słodko-kwaśnym farszem. Danie
nieskomplikowane, a bardzo wykwintne. Polecam!
- 6 – 8 plastrów karkówki
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 twarde jabłka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- słodka, mielona papryka
- majeranek
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Kiszoną kapustę drobno szatkujemy, zalewamy ½ szklanki wody
i gotujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy szczyptą pieprzu i cukru. Studzimy.
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i razem ze
skórką kroimy w centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy
plastry jabłek. Podsmażamy przez ok. 1 minutę i przewracamy na drugą stronę. Po
kolejnej minucie zdejmujemy z patelni i studzimy.
Karkówkę cienko rozbijamy. Oprószamy papryką, majerankiem,
solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa układamy łyżkę kiszonej kapusty i
plaster jabłka (resztę jabłek zachowujemy). Zwijamy roladki i spinamy
wykałaczkami. Mięso obsmażamy na gorącej, beztłuszczowej patelni, do lekkiego
zrumienia z wszystkich stron. Przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko podsmażamy na
tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Przekładamy do roladek. Dodajemy jabłka,
zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30-40
minut do miękkości mięsa (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie
turbo). Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz