środa, 25 lutego 2015

ROLADKI Z KARKÓWKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I JABŁKIEM




Kiszona kapusta i jabłka świetnie pasują do karkówki. Z tego połączenia otrzymamy soczyste, aromatyczne roladki ze słodko-kwaśnym farszem. Danie nieskomplikowane, a bardzo wykwintne. Polecam!

  • 6 – 8 plastrów karkówki
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 twarde jabłka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • słodka, mielona papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Kiszoną kapustę drobno szatkujemy, zalewamy ½ szklanki wody i gotujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy szczyptą pieprzu i cukru. Studzimy.
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i razem ze skórką kroimy w centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy plastry jabłek. Podsmażamy przez ok. 1 minutę i przewracamy na drugą stronę. Po kolejnej minucie zdejmujemy z patelni i studzimy.
Karkówkę cienko rozbijamy. Oprószamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa układamy łyżkę kiszonej kapusty i plaster jabłka (resztę jabłek zachowujemy). Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Mięso obsmażamy na gorącej, beztłuszczowej patelni, do lekkiego zrumienia z wszystkich stron. Przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Przekładamy do roladek. Dodajemy jabłka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30-40 minut do miękkości mięsa (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz