sobota, 28 lutego 2015

PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM




Pierogi z mięsem drobiowym to mój kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Pyszne i sycące, na niedrogi obiad dla całej rodziny. Polecam!

Składniki na ok. 50 pierogów:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ok. ¾ szklanki wrzątku +/- ½ szklanki zimnej wody
Farsz:
  • 500 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole (waga bez kości)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • ¼ szklanki rosołu lub wody
  • olej
Do okraszenia:
  • 2 – 3 cebule
  • olej

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy ¾ szklanki gorącej wody. Kiedy ciasto wchłonie całą wodę, stopniowo dolewamy zimnej, tyle ile ciasto zabierze (ok. ½ szklanki). Z grubsza wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło, nie tracąc przy tym ciepła.

Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Mięso mielimy w malakserze lub w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulę, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę oraz sól i pieprz czarny do smaku. Wlewamy rosół lub wodę i dobrze mieszamy.

Wykonanie: Z ciasta odkrawamy połowę, drugą część pozostawiając nadal pod talerzykiem. Cienko je rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde nakładamy sporą łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta i farszu. Pierogi wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Okraszamy drobno pokrojoną cebulką podsmażoną na oleju.

1 komentarz: