Pierogi z mięsem drobiowym to mój kolejny pomysł na
wykorzystanie mięsa z rosołu. Pyszne i sycące, na niedrogi obiad dla całej
rodziny. Polecam!
- 300 g mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ok. ¾ szklanki wrzątku +/- ½ szklanki zimnej wody
- 500 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole (waga bez kości)
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz czarny do smaku
- ¼ szklanki rosołu lub wody
- olej
- 2 – 3 cebule
- olej
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę
soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy ¾ szklanki gorącej wody. Kiedy
ciasto wchłonie całą wodę, stopniowo dolewamy zimnej, tyle ile ciasto zabierze
(ok. ½ szklanki). Z grubsza wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną
mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło, nie tracąc
przy tym ciepła.
Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Szklimy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Mięso mielimy w malakserze lub
w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulę, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę oraz
sól i pieprz czarny do smaku. Wlewamy rosół lub wodę i dobrze mieszamy.
Wykonanie: Z ciasta odkrawamy połowę, drugą część
pozostawiając nadal pod talerzykiem. Cienko je rozwałkowujemy na stolnicy
oprószonej mąką i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde nakładamy sporą
łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta i farszu. Pierogi wrzucamy partiami do osolonej,
wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 3 minut od wypłynięcia na
powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Okraszamy drobno
pokrojoną cebulką podsmażoną na oleju.
Uwielbiam takie pierożki. Z chęcią bym zjadła na obiad.
OdpowiedzUsuń