Wyjątkowy, czekoladowo-karmelowy sernik z pianką śmietankową.
Delikatny, miękki i rozpływający się w ustach. Jego przygotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni - pierwszego upiec sam sernik, a w dniu podania udekorować pianką. Smakuje po prostu bosko, więc polecam na szczególnie miłe okazje!
- 750 g twarogu na sernik z wiaderka
- 150 g serka mascarpone
- 150 g cukru (lub nieco mniej)
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 300 g masy kajmakowej z puszki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 50 g masy kajmakowej z puszki
Sernik: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały
czas miksując dodajemy stopniowo po 1 łyżce twarogu, a następnie serka
mascarpone. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i dobrze mieszamy. Masę
dzielimy na połowę. Do pierwszej części dodajemy masę kajmakową, a do drugiej
roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę oraz kakao. Miksujemy do połączenia
się składników.
Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wykładamy papierem do
pieczenia, boki smarujemy masłem. Wylewamy masę czekoladową (będzie nieco
gęściejsza od masy kajmakowej), wyrównujemy i na nią delikatnie wykładamy masę
kajmakową.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez
60 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie piekarnik wyłączamy i nie otwierając
drzwiczek pozostawiamy w nim sernik aż do przestudzenia. Studząc się, opadnie
prawie do poziomu sprzed pieczenia.
Zimny sernik wyjmujemy z tortownicy i układamy na paterze.
Pianka: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając
pod koniec serek mascarpone. Piankę wykładamy na wierzch sernika. Można ją po prostu
rozsmarować lub przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w
kształcie gwiazdki i dekoracyjnie wycisnąć.
Masę kajmakową lekko podgrzewamy, aby była płynna i
niewielkimi strużkami polewamy piankę.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Boski :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, ależ ona fantastycznie wygląda! Zakochałam się od pierwszego wejrzenia :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę taki zrobić ;)
OdpowiedzUsuń