piątek, 13 lutego 2015

PTYSIOWE SERCA Z KREMEM TRUSKAWKOWYM




Słodkie, urocze serduszka z ciasta ptysiowego, napełnione pysznym kremem truskawkowym. Smakują rewelacyjnie! Z tej porcji upiekłam 12 niezbyt grubych serc, które połączyłam w pary, uzyskując 6 sporych ciastek. Polecam na Walentynki i inne romantyczne okazje!

Ptysiowe serca:
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
Krem truskawkowy:
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżki żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Ptysiowe serca: W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu serca pięknie urosną w czasie pieczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia wyciskamy kształty serc, mniej więcej tej samej wielkości. Wyciskając grubszą warstwę ciasta przekroimy je po upieczeniu na pół, przy cieńszej będziemy sklejać dwa serca w jedno.
Pieczemy w temperaturze 2000C przez 25 min, do momentu aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Studzimy i jeśli są grubsze ostrym nożem przekrawamy wzdłuż na pół lub zostawiamy w całości.

Krem truskawkowy: Mrożone truskawki wcześniej rozmrażamy. Miksujemy je na mus i przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając dosypujemy żelatynę. Mieszamy, aż dobrze się rozpuści. Studzimy.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy serek mascarpone, a następnie po jednej łyżce zimnego i zaczynającego tężeć musu truskawkowego. Masą napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i grubą warstwą wyciskamy na połowę ptysiowych serduszek. Przykrywamy pozostałymi serduszkami i oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz