Słodkie, urocze serduszka z ciasta ptysiowego, napełnione
pysznym kremem truskawkowym. Smakują rewelacyjnie! Z tej porcji upiekłam 12 niezbyt
grubych serc, które połączyłam w pary, uzyskując 6 sporych ciastek. Polecam na
Walentynki i inne romantyczne okazje!
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżki żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- cukier puder do oprószenia
Ptysiowe serca: W garnku z grubym dnem zagotowujemy
wodę ze szczyptą soli i masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Masa
zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając
podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się
zaparzy, dzięki czemu serca pięknie urosną w czasie pieczenia. Odstawiamy do
przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze
miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia wyciskamy kształty
serc, mniej więcej tej samej wielkości. Wyciskając grubszą warstwę ciasta
przekroimy je po upieczeniu na pół, przy cieńszej będziemy sklejać dwa serca w
jedno.
Pieczemy w temperaturze 2000C przez 25 min, do
momentu aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Studzimy i jeśli są grubsze ostrym nożem przekrawamy wzdłuż
na pół lub zostawiamy w całości.
Krem truskawkowy: Mrożone truskawki wcześniej
rozmrażamy. Miksujemy je na mus i przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier i mieszając
zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając dosypujemy żelatynę.
Mieszamy, aż dobrze się rozpuści. Studzimy.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując
dodajemy serek mascarpone, a następnie po jednej łyżce zimnego i zaczynającego
tężeć musu truskawkowego. Masą napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w
kształcie dużej gwiazdki i grubą warstwą wyciskamy na połowę ptysiowych
serduszek. Przykrywamy pozostałymi serduszkami i oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz