piątek, 6 lutego 2015

CYTRYNOWE OPONKI DYNIOWE




Przepyszne, szybkie oponki!!! O tyle nietypowe, że z musem z dyni, który nadaje im pięknego, złocistego koloru. Mięciutkie, puszyste, o delikatnie cytrynowym smaku i z chrupiącą, kolorową posypką. Sprawiłam nimi radość nie tylko dzieciom. Polecam!

Składniki na ok. 12 – 15 oponek:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki musu z dyni (ok. 200 g)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • kolorowa posypka

W misce łączymy mąkę, mus z dyni (jeśli był mrożony wcześniej należy go rozmrozić), żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą tworząc gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 – 1,5 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła, a po środku mniejsze okręgi kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy. Wycinamy oponki aż do zużycia całego ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Delikatnie wrzucamy partię oponek, tyle aby mogły swobodnie pływać i smażymy do momentu aż nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru z obu stron (2 – 3 minuty). Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, do momentu uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Zanurzamy w nim oponki do połowy, odkładamy na tacę i posypujemy lub zanurzamy w kolorowej posypce (zanim lukier stwardnieje).   

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na dodanie musu z dyni

    OdpowiedzUsuń
  2. Z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej dodałam 1,5szkl żytniej. Całkiem smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń