Przepyszne, szybkie oponki!!! O tyle nietypowe, że z musem z
dyni, który nadaje im pięknego, złocistego koloru. Mięciutkie, puszyste, o
delikatnie cytrynowym smaku i z chrupiącą, kolorową posypką. Sprawiłam nimi radość
nie tylko dzieciom. Polecam!
- 2 szklanki mąki tortowej
- ¾ szklanki musu z dyni (ok. 200 g)
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z ½ cytryny
- olej do głębokiego smażenia
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- kolorowa posypka
W misce łączymy mąkę, mus z dyni (jeśli był mrożony wcześniej
należy go rozmrozić), żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny i proszek do
pieczenia. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą
tworząc gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i
rozwałkowujemy na grubość ok. 1 – 1,5 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła, a po
środku mniejsze okręgi kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagniatamy,
rozwałkowujemy. Wycinamy oponki aż do zużycia całego ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Delikatnie wrzucamy
partię oponek, tyle aby mogły swobodnie pływać i smażymy do momentu aż nabiorą
ładnego złoto-brązowego koloru z obu stron (2 – 3 minuty). Odsączamy z tłuszczu
na papierowym ręczniku.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny,
do momentu uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Zanurzamy w nim oponki do połowy,
odkładamy na tacę i posypujemy lub zanurzamy w kolorowej posypce (zanim lukier stwardnieje).
Bardzo fajny pomysł na dodanie musu z dyni
OdpowiedzUsuńZ braku odpowiedniej ilości mąki pszennej dodałam 1,5szkl żytniej. Całkiem smaczne :-)
OdpowiedzUsuń