Pałki z kurczaka w cebuli to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepsze z ziemniaczkami i np. surówką z kapusty pekińskiej. Całość dodatkowo zyska, jeśli na wywarze z pieczenia przygotujemy pyszny i aromatyczny sos. Polecam!
- 6 – 8 pałek z kurczaka
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
Mięso myjemy, osuszamy i skrapiamy olejem. Mieszamy przyprawy:
majeranek, imbir, kurkumę, paprykę oraz sól i pieprz. Pałki oprószamy
przyprawami z wszystkich stron i wkładamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Zamarynowane
mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do
2000C na 20 minut.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w szerokie piórka,
a czosnek w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z piekarnika, obkładamy cebulą i
czosnkiem, podlewamy niewielką ilością wody (ok. 1/3 szklanki) i przykrywamy (np.
folią aluminiową, błyszczącą stroną do środka). Pieczemy w tej samej
temperaturze przez kolejne 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy
folię, aby mięso lekko się przyrumieniło.
Pałki podajemy w naczyniu, w którym się piekły.
Możemy również przygotować do nich sos. Wówczas mięso wraz z
częścią cebuli przekładamy na półmisek, a pozostałą cebulę wraz z wytworzonym
sosem miksujemy i zagęszczamy odrobiną mąki wymieszanej ze śmietaną.
Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja: Pałki pieczone w cebuli
Też tak przygotowuję mięsko, jest bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuń