poniedziałek, 16 lutego 2015

PAŁKI Z KURCZAKA PIECZONE W CEBULI




Pałki z kurczaka w cebuli to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepsze z ziemniaczkami i np. surówką z kapusty pekińskiej. Całość dodatkowo zyska, jeśli na wywarze z pieczenia przygotujemy pyszny i aromatyczny sos. Polecam!
 
  • 6 – 8 pałek z kurczaka
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Mięso myjemy, osuszamy i skrapiamy olejem. Mieszamy przyprawy: majeranek, imbir, kurkumę, paprykę oraz sól i pieprz. Pałki oprószamy przyprawami z wszystkich stron i wkładamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 2000C na 20 minut.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w szerokie piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z piekarnika, obkładamy cebulą i czosnkiem, podlewamy niewielką ilością wody (ok. 1/3 szklanki) i przykrywamy (np. folią aluminiową, błyszczącą stroną do środka). Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby mięso lekko się przyrumieniło.
Pałki podajemy w naczyniu, w którym się piekły.
Możemy również przygotować do nich sos. Wówczas mięso wraz z częścią cebuli przekładamy na półmisek, a pozostałą cebulę wraz z wytworzonym sosem miksujemy i zagęszczamy odrobiną mąki wymieszanej ze śmietaną. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


1 komentarz: