Fantastyczna, nietypowa przekąska! Wieprzowy gulasz na
kiszonej kapuście z kminkiem w cieście francuskim. Krucha i aromatyczna
propozycja na stół karnawałowy, ale też sycąca przekąska do zabrania w podróż.
Polecam!
- 2 płaty ciasta francuskiego (po ok. 400 g)
- 1 jajko do smarowania
- 300 g mięsa gulaszowego, np. z szybki lub łopatki
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej
Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. Obsmażamy z wszystkich
stron na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Przekładamy do garnka.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy
na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodajemy paprykę w proszku i czosnek
przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2 minut. Zalewamy ok. ½ szklanki wody i
całość przelewamy do mięsa. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut (lub 12
minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości mięsa. Po
skosztowaniu doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Studzimy.
Kapustę lekko siekamy, zalewamy ok. ¼ szklanki wody i
gotujemy 15 minut. Przyprawiamy szczyptą cukru, czarnym pieprzem i kminkiem.
Studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy i każdy z płatów kroimy na 6
kwadratów. Na każdy z nich wykładamy po 1 łyżce ugotowanej kapusty kiszonej
oraz sporej łyżce gulaszu z odrobiną sosu, który wytworzył się w czasie
gotowania.
Jajko roztrzepujemy z łyżką zimnej wody i smarujemy brzegi
kwadratów. Sklejamy je na pół, tworząc trójkąty, a brzegi dobrze sklejamy, np.
dociskając zębatą część widelca. Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej mata
lub papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego z nich ostrym nożykiem robimy po
3 niewielkie otwory, którymi będzie uchodziła para w czasie pieczenia. Smarujemy
jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C
(lub do 2200C bez termoobiegu), do momentu aż nabiorą
złoto-brązowego koloru.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuń