Dobrych, sycących i rozgrzewających zimowych zup nigdy dość.
Tym razem smaczna fasolówka z przecierem pomidorowym i klopsikami. Polecam!
- 300 g fasoli Jaś
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1,5 – 2 litry lekkiego bulionu drobiowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
Fasolę Jaś dzień wcześniej zalewamy zimną wodą. Następnego
dnia wodę, w której się moczyła odlewamy, zalewamy świeżą do poziomu fasoli,
dodajemy listek laurowy i trochę soli. Gotujemy do miękkości fasoli. Po tym
czasie wyjmujemy listek laurowy, ok. ½ - 1 szklanki fasoli odkładamy, a
pozostałą wraz z wywarem, w którym się gotowała miksujemy.
Klopsiki: Mięso mielone mieszamy z cebula startą na
drobnych oczkach tarki, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy
w drobną kostkę. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i gotujemy ok. 15
minut. Po tym czasie dodajemy zmiksowaną fasolę oraz przecier pomidorowy (lub ok.
2 łyżek koncentratu pomidorowego). Wkładamy klopsiki i gotujemy wszystko razem ok.
15 minut. Przyprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodajemy odłożoną
wcześniej, ugotowaną fasolę i serwujemy.
przepis na zupę super!
OdpowiedzUsuń