sobota, 7 lutego 2015

ZUPA FASOLOWA Z KLOPSIKAMI




Dobrych, sycących i rozgrzewających zimowych zup nigdy dość. Tym razem smaczna fasolówka z przecierem pomidorowym i klopsikami. Polecam!

Zupa:
  • 300 g fasoli Jaś
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1,5 – 2 litry lekkiego bulionu drobiowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

Fasolę Jaś dzień wcześniej zalewamy zimną wodą. Następnego dnia wodę, w której się moczyła odlewamy, zalewamy świeżą do poziomu fasoli, dodajemy listek laurowy i trochę soli. Gotujemy do miękkości fasoli. Po tym czasie wyjmujemy listek laurowy, ok. ½ - 1 szklanki fasoli odkładamy, a pozostałą wraz z wywarem, w którym się gotowała miksujemy.

Klopsiki: Mięso mielone mieszamy z cebula startą na drobnych oczkach tarki, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki. 

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiksowaną fasolę oraz przecier pomidorowy (lub ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego). Wkładamy klopsiki i gotujemy wszystko razem ok. 15 minut. Przyprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodajemy odłożoną wcześniej, ugotowaną fasolę i serwujemy.

1 komentarz: