środa, 14 stycznia 2015

CHAŁWOWIEC Z WIŚNIAMI




Chałwowiec z wiśniami to jedno z moich ulubionych ciast. Wilgotne, czekoladowo-chałwowe, nadziane wiśniami – wprost rozpływa się w ustach. Na bazie tego ciasta przygotowałam też już wiele tortów, które zawsze wszystkim smakują. Polecam. 

Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
Krem chałwowy:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 400 g chałwy waniliowej
  • litrowy słoik kompotu z wiśni (drylowanych)
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).

Krem chałwowy: Budynie mieszamy w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budynie i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec pokruszoną chałwę. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Wiśnie odsączamy z kompotu. Kompot zachowujemy. Odkładamy 1/3 kremu, a do pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.

Wykonanie: Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat układamy na dnie blaszki i nasączamy kompotem z wiśni. Wykładamy krem z wiśniami, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy go kompotem z wiśni i smarujemy odłożoną porcją kremu chałwowego bez wiśni (część kremu możemy przeznaczyć też do dekoracji ciasta).

Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekoracyjnie polewamy ciasto.

8 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądające ciasto!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cokolwiek, co zawiera chalwe, biore w ciemno!
    Poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, chodzi za mną właśnie ostatnio coś takiego, już nawet chałwę kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj! mam wiśnie z nalewki, czy mogę je zużyć do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak. Ciasto wyjdzie wówczas z ciekawym posmakiem alkoholu. Tylko lepiej nie podawać tej wersji dzieciom...

      Usuń
  6. Upieklam bo ciasto wyglada rewelacyjnie i chcialam cos nowego i chociaż nie przepadam za chałwa to ciasto wyszło naprawdę pyszne i syte. No i ładnie się prezentuje przed gośćmi;) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez upieklam. Przepyszne! Na drugi dzien jeszcze lepsze :)
    Irmina

    OdpowiedzUsuń