Lubię połączenie żurawiny z kurczakiem w sałatkach, więc wykorzystałam je również w roladkach z tortilli. To świetne przekąski na każdą imprezę, bo można je łatwo i szybko przygotować z ulubionych składników.
- 3 placki tortilli
- 1 pierś z kurczaka gotowana lub pieczona
- 150 g serka śmietankowego
- 150 g majonezu
- 1 – 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ¼ szklanki kukurydzy konserwowej
- sól i pieprz do smaku
Serek mieszamy z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojonego kurczaka. Mieszamy i smarujemy tortille. Posypujemy lekko przesiekaną żurawiną oraz kukurydzą. Zwijamy ciasne roladki i każdą z osobna zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem kroimy na 1,5 – 2 cm kawałki.
Wydają się być proste w przygotowaniu, a smakują prawdopodobnie obłędnie. Zapisuje ten przepis!
OdpowiedzUsuń