czwartek, 17 listopada 2016

CIASTO ARKADIA


 

Moja dzisiejsza propozycja to rozpływające się w ustach ciasto imprezowe, przygotowane na dwóch różnokolorowych biszkoptach, z masą serowo-brzoskwiniową oraz krówkową. Całość delikatnie nasączyłam syropem z brzoskwiń, dzięki czemu jest wilgotne i pełne smaku. Bardzo polecam!

Biszkopt ciemny:
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki maki tortowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki maki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo-brzoskwiniowa:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń
Masa krówkowa:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 1 puszka czekoladowej masy krówkowej (400 g)

Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki i wylewamy masę do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy w blaszce.

Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę tortową przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki i wylewamy masę do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy w blaszce, a następnie delikatnie wyjmujemy.

Masa serowo-brzoskwiniowa: Brzoskwinie z puszki odsączamy na sicie i kroimy w kostkę. Syrop zachowujemy do nasączenia ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier puder, mielony twaróg i rozpuszczoną żelatynę. Masę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.

Masa krówkowa: Proszek budyniowy mieszamy z cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu, a na koniec masę krówkową z puszki. 

Wykonanie: Ciemny biszkopt pozostawiony w blaszce nasączamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy masę serowo-brzoskwiniową, wyrównujemy i układamy jasny biszkopt. Nasączamy go syropem z brzoskwiń i smarujemy masą krówkową. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy wg uznania, np. robiąc dekoracyjne fale, posypując wiórkami czekoladowymi lub posypką cukrową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. 

4 komentarze:

  1. Pyszny przekładaniec-jak dla mnie to wspniałe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam te ciacho pyszne, chciałam zapytać czy do kremu z budyniu można dodać żelatynę by była stabilniejsza, jeśli tak to w jakiej proporcji i w jaki sposób ją dodać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać żelatyny, jeśli jest taka potrzeba. Jednak nie za dużo, aby krem nie uzyskał konsystencji gumy. Spróbowałabym 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 2 lub 3 łyżkach wrzącego mleka, przestudzić do temperatury pokojowej i dodać pod koniec przygotowywania kremu, razem z masą krówkową. Krem powinien być stabilniejszy.

      Usuń