Moja dzisiejsza propozycja to rozpływające się w ustach ciasto imprezowe, przygotowane na dwóch różnokolorowych biszkoptach, z masą serowo-brzoskwiniową oraz krówkową. Całość delikatnie nasączyłam syropem z brzoskwiń, dzięki czemu jest wilgotne i pełne smaku. Bardzo polecam!
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki maki tortowej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki maki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mielonego twarogu
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 1 puszka czekoladowej masy krówkowej (400 g)
Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i
ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając
stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy
mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy
pomocy szpatułki i wylewamy masę do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, uprzednio
natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Po upieczeniu studzimy w blaszce.
Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo
dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę tortową
przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy
przy pomocy szpatułki i wylewamy masę do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm,
uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut
w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy w blaszce, a następnie delikatnie
wyjmujemy.
Masa serowo-brzoskwiniowa: Brzoskwinie z puszki
odsączamy na sicie i kroimy w kostkę. Syrop zachowujemy do nasączenia ciasta.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody i studzimy. Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier puder, mielony
twaróg i rozpuszczoną żelatynę. Masę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.
Masa krówkowa: Proszek budyniowy mieszamy z cukrem i
szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając
gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po
jednej łyżce zimnego budyniu, a na koniec masę krówkową z puszki.
Wykonanie: Ciemny biszkopt pozostawiony w blaszce
nasączamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy masę serowo-brzoskwiniową, wyrównujemy
i układamy jasny biszkopt. Nasączamy go syropem z brzoskwiń i smarujemy masą
krówkową. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy wg uznania, np. robiąc dekoracyjne
fale, posypując wiórkami czekoladowymi lub posypką cukrową. Gotowe ciasto
wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.
Pyszny przekładaniec-jak dla mnie to wspniałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPiekłam te ciacho pyszne, chciałam zapytać czy do kremu z budyniu można dodać żelatynę by była stabilniejsza, jeśli tak to w jakiej proporcji i w jaki sposób ją dodać ?
OdpowiedzUsuńMożna dodać żelatyny, jeśli jest taka potrzeba. Jednak nie za dużo, aby krem nie uzyskał konsystencji gumy. Spróbowałabym 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 2 lub 3 łyżkach wrzącego mleka, przestudzić do temperatury pokojowej i dodać pod koniec przygotowywania kremu, razem z masą krówkową. Krem powinien być stabilniejszy.
Usuń