Kolejny, udany rabarbarowy wypiek! Cienkie warstwy kruchego
ciasta przełożyłam gotową masą krówkową, do tego soczysty, lekko kwaskowaty
rabarbar i beza z migdałami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia – polecam!
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- ¼ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 garści płatków migdałowych
- 600 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 puszka masy krówkowej 510 g
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 30 – 60 minut, aby puścił sok.
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne,
posiekane masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy zwarte
ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 1
godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy nim spody
dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach dolnych 20 x 26 cm.
Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1600C
(bez termoobiegu z grzaniem góra-dół do 1800C). Pierwszy spód ciasta
podpiekamy przez 10 minut i wyjmujemy, a drugi pieczemy na gotowo przez 20
minut.
Rabarbar odsączamy na sicie z nadmiaru soku i równomiernie
rozkładamy na pierwszym, podpieczonym spodzie ciasta.
Beza: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą
pianę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a na koniec mąkę
ziemniaczaną. Masę wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i posypujemy płatkami
migdałowymi. Pieczemy 35 minut w tej samej temperaturze co poprzednio.
Studzimy.
Składanie: Spód kruchego ciasta smarujemy masą
krówkową. Ciasto z rabarbarem i bezą delikatnie odklejamy od papieru do
pieczenia i przenosimy na masę krówkową. Gotowe ciasto przechowujemy w
temperaturze pokojowej.
Witam! Jak Pani myśli- czy poza sezonem rabarbarowym inne kwaskowate owoce też będą się nadawały do tego ciasta? A mrożone- wcześniej rozmrożone?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie! :-) Bardzo lubię ciasta z dodatkiem masy krówkowej!
Oczywiście że można użyć innych owoców. Pyszne będzie na pewno z jagodami, agrestem, porzeczką, wiśniami, lub innymi owocami. Nie wiem tylko jak sprawdzą się mrożone, które mogą być trochę zbyt wilgotne... Najważniejsze, to nie bać się eksperymentów - ja je uwielbiam;)
Usuńsuper cool
OdpowiedzUsuń