poniedziałek, 16 maja 2016

KRUCHE Z RABARBAREM, KARMELEM I BEZĄ




Kolejny, udany rabarbarowy wypiek! Cienkie warstwy kruchego ciasta przełożyłam gotową masą krówkową, do tego soczysty, lekko kwaskowaty rabarbar i beza z migdałami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia – polecam!

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • ¼ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garści płatków migdałowych
Dodatkowo:
  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 puszka masy krówkowej 510 g

Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 – 60 minut, aby puścił sok. 

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy zwarte ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy nim spody dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach dolnych 20 x 26 cm. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1600C (bez termoobiegu z grzaniem góra-dół do 1800C). Pierwszy spód ciasta podpiekamy przez 10 minut i wyjmujemy, a drugi pieczemy na gotowo przez 20 minut.
Rabarbar odsączamy na sicie z nadmiaru soku i równomiernie rozkładamy na pierwszym, podpieczonym spodzie ciasta.

Beza: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 35 minut w tej samej temperaturze co poprzednio. Studzimy.

Składanie: Spód kruchego ciasta smarujemy masą krówkową. Ciasto z rabarbarem i bezą delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia i przenosimy na masę krówkową. Gotowe ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.

3 komentarze:

  1. Witam! Jak Pani myśli- czy poza sezonem rabarbarowym inne kwaskowate owoce też będą się nadawały do tego ciasta? A mrożone- wcześniej rozmrożone?
    Ciasto wygląda pysznie! :-) Bardzo lubię ciasta z dodatkiem masy krówkowej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można użyć innych owoców. Pyszne będzie na pewno z jagodami, agrestem, porzeczką, wiśniami, lub innymi owocami. Nie wiem tylko jak sprawdzą się mrożone, które mogą być trochę zbyt wilgotne... Najważniejsze, to nie bać się eksperymentów - ja je uwielbiam;)

      Usuń