wtorek, 31 maja 2016

CIASTO KARMELOWE Z RABARBAREM




Ciasto petarda! Niepozorne z wyglądu, w karmelowym kolorze - przypomina trochę puszystą drożdżówkę, a trochę piernik, choć w rzeczywistości jest ciastem ucieranym. Lekkie i słodkie, a jednocześnie kwaskowate od rabarbaru. Do tego chrupiąca pod zębami cynamonowa kruszonka i nic więcej mi do szczęścia nie trzeba. No, może jeszcze dobrej kawki… Lubię kiedy moje spontaniczne pomyły kończą się takim smacznym efektem!

  • 150 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masy kajmakowej z puszki
  • 400 g rabarbaru + 1 łyżka cukru
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła

Rabarbar obieramy, kroimy w dużą kostkę i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy na 30 minut.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy po 1 jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy masę kajmakową. Miksujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 26 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar odsączamy na sicie z nadmiaru soku i układamy na powierzchni ciasta.
Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy palcami do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku, a następnie równomiernie rozsypujemy na powierzchni ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 50 – 55 min.

1 komentarz:

  1. Oj, chciałbym potrafić piec takie cudeńka. Piekłbym, piekłbym ile wlezie. Szkoda, że nawet mój piekarnik jest przeciw mnie i przestał działać :c

    http://brewilokwencja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń