poniedziałek, 22 grudnia 2014

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM




W moim rodzinnym domu nie było tradycji podawania pierogów na Wigilii. Zwyczaj ten przejęłam dopiero od teściowej i z radością powtarzam teraz co roku. Pierogi wszyscy uwielbiamy, więc najczęściej podaję je w trzech smakach. Te z kaszą gryczaną i białym serem to jedne z naszych ulubionych. Gorąco je polecam, także bez szczególnych okazji w ciągu roku!

Składniki na ok. 50 pierogów:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • woda
Farsz:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • olej
Do okraszenia:
  • 2 – 3 cebule
  • olej

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy gorącej wody, tyle ile ciasto zabierze. Kiedy ciasto zacznie się lepić, wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło, nie tracąc przy tym ciepła.

Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy. Łączymy z pokruszonym białym serem i podsmażoną cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.

Wykonanie: Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Partiami wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Okraszamy drobno pokrojoną cebulką podsmażoną na oleju.


3 komentarze:

  1. Domowe z cebulką i skwareczkami są najlepsze ;) Tej wersji nie załam więc zapisuje i będą robione ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. Ja robiłam ponad 100 wczoraj :)

    OdpowiedzUsuń