poniedziałek, 7 marca 2016

BROWNIE Z MASCARPONE




To brownie z mascarpone odkryłyśmy u Ani w Gdańsku. Moja córka zakochała się w nim od pierwszego kęsa i nie zważając na zasady dobrego wychowania sama zjadła prawie pół blaszki. Poprosiłyśmy więc o przepis (oryginał pochodzi stąd – zmniejszyłam tylko ilość cukru) i już następnego dnia piekłyśmy same. To typowe ciasto dla czekoladoholików – mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne. Tak pyszne, że chciałoby się je jeść każdego dnia! Dziękujemy Ci Aniu i gorąco pozdrawiamy!

  • 3 gorzkie czekolady (300 g)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru (ok. 1 ½ szklanki)
  • 130 g mąki (1 niepełna szklanka)
  • 125 g serka mascarpone
  • szczypta soli

Jedną czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki i wkładamy do lodówki. Dwie pozostałe czekolady razem z masłem pokrojonym na kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. szklaną lub metalową miseczkę z masłem i czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą). Studzimy.
Jajka z cukrem pudrem i szczyptą soli miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, a następnie przestudzoną czekoladę z masłem. Miksujemy i dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy i przelewamy ciasto do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm (lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy schłodzoną czekoladą startą na tarce. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu ciasto powinno być w środku lekko wilgotne.

2 komentarze:

  1. Podoba mi się pomysł z dodaniem mascarpone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ehhh, żeby i moje było takie wilgotne;-) Cieszę się bardzo że tak zasmakowało, pozdrawiamy gorąco cała Rodzinkę Ania

    OdpowiedzUsuń