poniedziałek, 29 lutego 2016

BUŁKI Z PRAŻONĄ CEBULKĄ




Pszenno-żytnie bułeczki z aromatyczną prażoną cebulką to śniadaniowy rarytas. Pachną i smakują nieziemsko. Idealne do zestawień wytrawnych z serami, wędlinami, sałatą i pomidorem, ale nam smakowały także jako dodatek do rozgrzewającej zupy. Polecam!

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 ½ szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 24 g drożdży świeżych lub 12 g suszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki prażonej cebulki
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania

Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy obie mąki, wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawimy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1700C. Bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy ok. 25 min, do zrumienienia. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie, a na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta. Prażoną cebulkę wsypujemy po sygnale dźwiękowym dla dodatkowych składników, pod koniec wyrabiania. Pozostawiamy ciasto w maszynie aż do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyjmujemy je, dzielimy na bułeczki i dalej postępujemy tak jak powyżej.

1 komentarz:

  1. Świeża ciepła bułeczka + prażona cebulka, czy może być coś lepszego? :) Jak będę piekła to pewnie połowę zjem od razu.

    OdpowiedzUsuń