sobota, 20 lutego 2016

PULPETY Z PIECZARKAMI W SOSIE SEROWYM




Pyszne, lekkie pulpety można przygotować na tak wiele sposób, że nie sposób się nimi znudzić. U mnie dziś z mięsa drobiowego z dodatkiem pieczarek, w aksamitnym sosie serowym. Podaję je z grubym, kolorowym makaronem. Polecam!

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego (np. z udźca indyka)
  • 4 duże pieczarki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 prostokątny serek topiony śmietankowy lub ziołowy (100 g)
  • natka pietruszki lub szczypiorek

Pieczarki, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na łyżce oleju i studzimy. Łączymy z mięsem mielony, dodajemy jajka, kaszę manną oraz sól i pieprz do smaku. Masę mięsną wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i formujemy okrągłe pulpety.
Pulpety wkładamy do garnka z szerokim dnem, zalewamy szklanką wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut, do miękkości pulpetów (lub 10 min. pod pokrywą szybkowarową). Pulpety wyjmujemy na talerz, z sosu wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy serek topiony. Gotujemy mieszając do momentu aż cały serek się rozpuści. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy pulpety i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podajemy z grubym makaronem.

1 komentarz:

  1. Ale pyszne połączenie!:-) Koniecznie muszę wykorzystać ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń