Pyszne, lekkie pulpety można przygotować na tak wiele
sposób, że nie sposób się nimi znudzić. U mnie dziś z mięsa drobiowego z
dodatkiem pieczarek, w aksamitnym sosie serowym. Podaję je z grubym, kolorowym
makaronem. Polecam!
- 400 g mielonego mięsa drobiowego (np. z udźca indyka)
- 4 duże pieczarki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 prostokątny serek topiony śmietankowy lub ziołowy (100 g)
- natka pietruszki lub szczypiorek
Pieczarki, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Podsmażamy na łyżce oleju i studzimy. Łączymy z mięsem mielony,
dodajemy jajka, kaszę manną oraz sól i pieprz do smaku. Masę mięsną wyrabiamy,
aż wszystkie składniki dobrze się połączą i formujemy okrągłe pulpety.
Pulpety wkładamy do garnka z szerokim dnem, zalewamy szklanką
wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na
średnim ogniu ok. 30 minut, do miękkości pulpetów (lub 10 min. pod pokrywą
szybkowarową). Pulpety wyjmujemy na talerz, z sosu wyławiamy ziele angielskie i
liść laurowy, a dodajemy serek topiony. Gotujemy mieszając do momentu aż cały
serek się rozpuści. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy pulpety
i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podajemy z grubym makaronem.
Ale pyszne połączenie!:-) Koniecznie muszę wykorzystać ten przepis :-)
OdpowiedzUsuń