piątek, 12 lutego 2016

BEZY KOKOSOWE / KOKOSANKI NA BIAŁKACH




Po tłustym czwartku zawsze zostaje nam dużo białek, które mrożę, a potem stopniowo wykorzystuję. Jednym z moich pomysłów są kokosowe bezy, lub kokosanki, jak kto woli. Małe, słodkie i kruche, do wykonania w kilka chwil. U nas znikają w mgnieniu oka!
Po inne propozycje na wykorzystanie białek zapraszam tutaj.

Składniki na ok. 30 - 35 bezów (1 duża blacha)
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 100 g wiórków kokosowych (1 szklanka)

Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną i lśniącą pianę. Nadal ubijając stopniowo, po jednej łyżce, dodajemy cukier puder. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i całość mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki, tak aby piana nie opadła. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na blachę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie beziki. Masę możemy wykładać również przy pomocy małej łyżeczki formując niewielkie kopczyki.
Piekarniki z termoobiegiem rozgrzewamy do 1100C (bez termoobiegu do 1300C) i wkładamy bezy na 60 minut. Po tym czasie ostrożnie sprawdzamy stopień wysuszenia. Jeśli od spodu nadal będą klejące zwiększamy temperaturę do 1500C i dosuszamy jeszcze w miarę potrzeb przez 15 lub 20 minut. Beziki powinny być twarde i bardzo kruche.

2 komentarze:

  1. Ale smacznie wygląda. Bycie na diecie bywa trudne;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda dieta kiedyś się kończy;) Życzę wytrwałości!

      Usuń