Cappuccino z wiśniami przygotowałam podobnie jak naszego
ulubionego chałwowca. W tej wersji ciasto jest delikatniejsze w smaku, a dzięki
chmurce z bitej śmietany bardziej piankowe. Wiśnie natomiast nadają mu
soczystości i orzeźwienia. Całość godna polecenia!
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 10 łyżek cappuccino czekoladowego
- 3 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 200 g masła
- litrowy słoik kompotu z wiśni (drylowanych)
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego kakao
Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.
Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki.
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 36 cm wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy 35 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu).
Krem cappuccino: Budynie mieszamy z cukrem, sypkim
cappuccino i 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę
budyniową i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce
zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Wykonanie: Wiśnie odsączamy z kompotu. Kompot zachowujemy.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat układamy na dnie blaszki i
nasączamy kompotem z wiśni. Wykładamy ¾ kremu, a na nim równomiernie rozkładamy
wiśnie, lekko je wciskając. Układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy kompotem z
wiśni i smarujemy pozostałą porcją kremu. Wierzch dekorujemy ubitą śmietaną
kremówką dosłodzoną cukrem pudrem. Całość oprószamy ciemnym kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Czy masło można zastąpić margaryna?
OdpowiedzUsuńTak, w ostateczności masło można zastąpić margaryną. Konsystencja kremu będzie podobna, tylko trzeba pamiętać, że w smaku czuć będzie margarynę, a nie każdemu to odpowiada. Osobiście używam margaryny głównie do pieczenia, do kremów wybieram dobrej jakości masło.
Usuń