wtorek, 16 lutego 2016

CIASTO CAPPUCCINO Z WIŚNIAMI




Cappuccino z wiśniami przygotowałam podobnie jak naszego ulubionego chałwowca. W tej wersji ciasto jest delikatniejsze w smaku, a dzięki chmurce z bitej śmietany bardziej piankowe. Wiśnie natomiast nadają mu soczystości i orzeźwienia. Całość godna polecenia!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
Krem cappuccino:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 10 łyżek cappuccino czekoladowego
  • 3 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • litrowy słoik kompotu z wiśni (drylowanych)
Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).

Krem cappuccino: Budynie mieszamy z cukrem, sypkim cappuccino i 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 

Wykonanie: Wiśnie odsączamy z kompotu. Kompot zachowujemy. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat układamy na dnie blaszki i nasączamy kompotem z wiśni. Wykładamy ¾ kremu, a na nim równomiernie rozkładamy wiśnie, lekko je wciskając. Układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy kompotem z wiśni i smarujemy pozostałą porcją kremu. Wierzch dekorujemy ubitą śmietaną kremówką dosłodzoną cukrem pudrem. Całość oprószamy ciemnym kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz