piątek, 26 czerwca 2015

TORT OŁÓWEK NA ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO




Na zakończenie roku szkolnego, dla klasy mojej córki, przygotowałam tort w kształcie ołówka. Jasne blaty biszkoptu przełożyłam lubianym przez dzieci kremem truskawkowym, a wierzch obłożyłam masą cukrową. 
Tym samym, wszystkim większym i mniejszym dzieciaczkom, chciałabym życzyć udanych i słonecznych wakacji, pełnych fantastycznych przygód i niezapomnianych wrażeń!

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 ¼  szklanki cukru
  • 1 ¼  szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
Do nasączania:
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki wody
Krem pod masę cukrową:
  • 5 łyżek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Masa cukrowa:
  • 400 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka margaryny
  • 35 ml wody
  • barwniki spożywcze (np. żółty, zielony i szary)

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dosypujemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Dno blaszki o wymiarach dolnych mniej więcej 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 40 minut.

Krem truskawkowy: Galaretkę mieszamy z żelatyną i rozpuszczamy w ½ szklanki wrzącej wody. Truskawki miksujemy, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści. Wlewamy galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, a następnie, cały czas miksując, po łyżce tężejącej masy truskawkowej. 

Krem pod masę cukrową: Mąkę mieszamy z zimnym mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Chłodzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec łyżkę soku z cytryny. 

Wykonanie: Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa pasy o różnej szerokości (z blaszki o szerokości 24 cm wykroiłam pierwszy o szer. 14 cm i drugi o szer. 10 cm). Każdy z pasów przekrajamy dodatkowo na 2 cienkie blaty, aby utworzyć 4 piętra tortu. Krótsze blaty układamy na szerszych i docinamy tak, aby utworzyć kształt ołówka. Docięte blaty biszkoptu kolejno nasączamy ponczem przygotowanym z soku z cytryny, wody i cukru, i przekładamy kremem truskawkowym. Wierzch i boki tortu smarujemy maślanym kremem pod masę cukrową. 

Masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 35 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje dodajemy glukozę i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż wszystko dobrze się rozpuści. Nie możemy dopuścić do zagotowania! Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę margaryny i mieszamy, aby się rozpuściła. Odlewamy ok. 1 łyżki płynu i mieszamy z szarym barwnikiem. Pozostałą część dzielimy w proporcjach mniej więcej 2/3 i 1/3. Do większej porcji dodajemy barwnik zielony, a do mniejszej żółty. Do każdej porcji dosypujemy tyle przesianego cukru pudru, aby mieszając początkowo łyżką, a następnie zagniatając rękoma otrzymać masę o konsystencji plasteliny. Masę cienko rozwałkowujemy na blacie oprószonym cukrem pudrem i odpowiednio docięte kształty delikatnie przenosimy na tort. 

3 komentarze:

  1. Fantastyczny tort! Gratuluję wykonania :) Dzieciakom na pewno będzie się podobał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no - REWELACJA, super wyszedł ten ołówek. Wyszło pewnie tyle porcji, że starczyło również dla pozostałych klas, co? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow wygląda super, gratuluję :)


    http://oceniamyprodukty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń