sobota, 24 stycznia 2015

SMAŻONE KANAPKI Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ




Pomysł na smażone kanapki podpatrzyłam niedawno w jakimś zagranicznym programie kulinarnym i od razu wiedziałam, że wykorzystam go po swojemu. Niby proste i banalne, ale do tej pory nie spotkałam się z panierowaniem kanapek. Tosty z opiekacza czy tosty po francusku to i owszem, ale panierowane kanapki to dla nas nowość, za to bardzo udana. Pulchne i mięciutkie, a ser mozzarella cudownie się w nich ciągnie. Smaku dopełnia szczypta oregano. Smakują rewelacyjnie, a ich jedynym małym minusem jest fakt, że miękkie pieczywo dość mocno chłonie tłuszcz. Ale przecież nie będziemy ich jadać codziennie, a od czasu do czasu można przymknąć oko na ich kaloryczność. Polecam!

  • 14 – 16 kromek chleba tostowego
  • 7 – 8 plastrów szynki
  • 1 kulka sera mozzarella
  • masło do smarowania
  • oregano
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Kromki cienko smarujemy masłem. Na połowie kromek układamy po połowie plasterka szynki i po dwóch plasterkach mozzarelli. Posypujemy niewielką ilością oregano do smaku i przykrywamy pozostałymi kromkami, tworząc kanapki.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk. Kanapki zanurzamy na chwilę w jajku z mlekiem, po 3 – 4 sekundy z każdej strony, aby wchłonęły część płynu, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniki. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo kusząco, ale ilość kalorii faktycznie musi być imponująca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mozzarelle wiec skusiły mnie twoje smażone kanapki w panierce:) Wyszły pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń