piątek, 11 marca 2016

CIASTO CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI




Niesamowicie kolorowe i radosne ciasto! Na moich starych wycinkach gazetowych sprzed ponad 10 lat figuruje pod nazwami „Tulipan” lub „Kalejdoskop”, jednak najbardziej podoba mi się nazwa rozpowszechniona w internecie, czyli „Cygańskie ścieżki” (np. tutaj). Ciasto nie tylko cudnie wygląda, ale też świetnie smakuje, zwłaszcza dzieciom, które zachęcone kolorami sięgają po nie w pierwszej kolejności. Córka już je zamówiła na swoje następne urodziny, mimo że będą dopiero w grudniu. Ciasto wygląda na trudne i pracochłonne, a zapewniam, że wcale takie nie jest. Dobra organizacja pracy, trochę zabawy i gotowe. Jak w kalejdoskopie, każdy kawałek może wyglądać inaczej, w zależności od kolorów galaretek i kształtów w jakie ułożą się paski ciasta. Wierzch można dekorować dowolnie. U mnie w polewie czekoladowej, ale widziałam też przyozdobione drobno pokrojonymi, kolorowymi galaretkami, posypane cukrem pudrem lub pozostawione bez dodatków, bo już samo ciasto po przekrojeniu wygląda pięknie i kolorowo. Jednym słowem – gorąco polecam!

Ciasto:
  • 9 białek
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki             
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 3 łyżki suchego maku
Masa galaretkowa:
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 galaretki różnokolorowe
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50 g czekolady białej
  • 3 łyżki masła
  • kolorowa posypka cukrowa

Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie olej. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 równe części i przekładamy do oddzielnych miseczek. Dodajemy kolejno:
- do 1 masy: 4 żółtka i 2 łyżki mąki
- do 2 masy: 1 łyżkę kakao
- do 3 masy: kisiel wiśniowy
- do 4 masy: 3 łyżki suchego maku
Każdą z mas mieszamy, a następnie naprzemiennie wylewamy po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masy rozleją się po blasze tworząc kręgi ciasta przypominające tulipana. Ciasto wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) na 45 minut. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy w blaszce. 

Masa galaretkowa: 4 różnokolorowe galaretki wsypujemy do miseczek i każdą oddzielnie zalewamy 1 szklanką wrzącej wody. Mieszamy i przelewamy do 4 płaskich pojemników (ewentualnie głębokich talerzy). Wstawiamy do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki kroimy w kostkę.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzącej wody. Studzimy i kiedy zaczną delikatnie tężeć łączymy je z serkiem homogenizowanym. Miksujemy. Dodajemy kolorowe galaretki pokrojone w kostkę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na pierwszy blat ciasta w blaszce. Wyrównujemy i układamy drugi blat ciasta.

Polewa czekoladowa: Gorzką lub mleczną czekoladę łamiemy, dodajemy 2 łyżki masła i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą smarujemy wierzch ciasta. Białą czekoladę w ten sam sposób rozpuszczamy z 1 łyżką masła i cienkimi strużkami wylewamy na ciemną polewę. Posypujemy kolorową posypką cukrową. 

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Ale na moje zdolności kulinarne to chyba zbyt duże wyzwanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak myślałam ale wystarczy trochę skupienia,przygotowanie wszystkich składników na stole ...i falbany cygańskiej spódnicy wirują...

    OdpowiedzUsuń