czwartek, 1 października 2015

TARTA Z GRUSZKAMI NA BUDYNIU




Szybka tarta dla niespodziewanych gości. Jej wykonanie zajęło mi godzinę plus odrobina chłodzenia i już mogliśmy się rozkoszować smakiem karmelizowanych gruszek na budyniu. Gorąco polecam.

Spód do tarty:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 700 ml mleka
  • 50 g masła
Karmelizowane gruszki:
  • 4 średnie gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Spód do tarty: Mąkę, kakao i cukier puder posiekać z zimnym masłem, żółtkiem i śmietaną, a następnie zagnieść zwarte ciasto. Wylepić nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 25 – 26 cm i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie schłodzony spód przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli lub specjalnymi kulkami do ślepego pieczenia. Ciasto wstawić na 10 minut do piekarnia rozgrzanego do 1900C. Po tym czasie usunąć papier i fasolę i piec spód kolejne 10 – 15 minut. 

Dodatkowo: Budyń wymieszać w 200 ml mleka z cukrem. Pozostałe 500 ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i mieszać do momentu zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia i do gorącego dodać 50 g posiekanego masła. Mieszać aż się rozpuści. Budyń lekko przestudzić i wciąż ciepły wylać na upieczony spód tarty.

Karmelizowane gruszki: Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Na patelni stopić masło, wsypać cukier i delikatnie potrząsając patelnią poczekać aż cukier nabierze karmelowego koloru. Dodać pokrojone gruszki i smażyć je w cukrze przez kilka minut, z obu stron, aż zmiękną i zrobią się delikatnie szkliste. W międzyczasie oprószyć je szczyptą cynamonu. Gruszki ułożyć na budyniu. Gotową tartę schłodzić w lodówce.

3 komentarze:

  1. Mniam, to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, zupełnie taka ja ta:
    http://www.mojewypieki.com/post/tarta-z-budyniem-i-karmelizowanymi-gruszkami

    OdpowiedzUsuń