piątek, 16 października 2015

ROLADA DYNIOWA Z MUSEM JABŁKOWYM




Jabłko i dynia – dwa dary jesieni, odnalazły się w jednej roladzie. Musu z dyni dodałam do biszkoptu, dzięki czemu jest wilgotny i sprężysty, a wypełnienie rolady to soczyste jabłka z dodatkiem budyniu. Całość smakuje lekko i wybornie. Polecam na osłodzenie jesiennej aury!

Biszkopt dyniowy:
  • 2/3 szklanki musu z dyni
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • 50 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • cukier puder

Mus z dyni: Dynię pozbawioną nasion kroimy na większe kawałki i układamy na blaszce skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 2000C na ok. 40-45 min, do momentu aż będzie miękka. Po tym czasie cały miąższ zeskrobujemy ze skórki i miksujemy. Nadwyżki musu można przechowywać do kilku dni w lodówce, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach do późniejszego wykorzystania.

Biszkopt dyniowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mus z dyni oraz mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termo obiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę, oprószamy ją cukrem pudrem i wykładamy na nią upieczone ciasto papierem do pieczenia od góry. Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Odkładamy do przestudzenia.

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dodajemy masło, cukier i cynamon, i dusimy przez kilka minut, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Proszek budyniowy mieszamy z ¼ szklanki mleka i wlewamy do jabłek. Gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Lekko studzimy.

Wykonanie: Biszkopt dyniowy rozwijamy i smarujemy wciąż delikatnie ciepłym musem jabłkowy. Zwijamy roladę i wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Przed podaniem roladę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz