Jabłko i dynia – dwa dary jesieni, odnalazły się w jednej
roladzie. Musu z dyni dodałam do biszkoptu, dzięki czemu jest wilgotny i
sprężysty, a wypełnienie rolady to soczyste jabłka z dodatkiem budyniu. Całość
smakuje lekko i wybornie. Polecam na osłodzenie jesiennej aury!
- 2/3 szklanki musu z dyni
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg jabłek
- 50 g miękkiego masła
- ¼ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- ¼ szklanki mleka
- ¼ łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Mus z dyni: Dynię pozbawioną nasion kroimy na większe
kawałki i układamy na blaszce skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 2000C na ok. 40-45 min, do momentu aż będzie miękka.
Po tym czasie cały miąższ zeskrobujemy ze skórki i miksujemy. Nadwyżki musu
można przechowywać do kilku dni w lodówce, zamrozić lub zapasteryzować w
słoikach do późniejszego wykorzystania.
Biszkopt dyniowy: Białka oddzielamy od żółtek i
ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier i żółtka, a na koniec mus z dyni oraz mąkę z cynamonem i proszkiem do
pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto
wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
25 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termo obiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę, oprószamy ją
cukrem pudrem i wykładamy na nią upieczone ciasto papierem do pieczenia od
góry. Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze ściereczką wzdłuż
krótszego boku. Odkładamy do przestudzenia.
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dodajemy masło, cukier i cynamon, i
dusimy przez kilka minut, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Proszek budyniowy
mieszamy z ¼ szklanki mleka i wlewamy do jabłek. Gotujemy aż masa zacznie
gęstnieć. Lekko studzimy.
Wykonanie: Biszkopt dyniowy rozwijamy i smarujemy
wciąż delikatnie ciepłym musem jabłkowy. Zwijamy roladę i wstawiamy do
schłodzenia do lodówki.
Przed podaniem roladę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy
lukrem z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz