Szybka tarta dla niespodziewanych gości. Jej wykonanie
zajęło mi godzinę plus odrobina chłodzenia i już mogliśmy się rozkoszować
smakiem karmelizowanych gruszek na budyniu. Gorąco polecam.
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 budynie waniliowe
- 6 łyżek cukru
- 700 ml mleka
- 50 g masła
- 4 średnie gruszki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Spód do tarty: Mąkę, kakao i cukier puder posiekać z
zimnym masłem, żółtkiem i śmietaną, a następnie zagnieść zwarte ciasto. Wylepić
nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 25 – 26 cm i wstawić na 30 minut do
lodówki. Po tym czasie schłodzony spód przykryć kawałkiem papieru do pieczenia
i obciążyć ziarnami fasoli lub specjalnymi kulkami do ślepego pieczenia. Ciasto
wstawić na 10 minut do piekarnia rozgrzanego do 1900C. Po tym czasie
usunąć papier i fasolę i piec spód kolejne 10 – 15 minut.
Dodatkowo: Budyń wymieszać w 200 ml mleka z cukrem.
Pozostałe 500 ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i mieszać do momentu
zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia i do gorącego dodać 50 g posiekanego masła.
Mieszać aż się rozpuści. Budyń lekko przestudzić i wciąż ciepły wylać na upieczony
spód tarty.
Karmelizowane gruszki: Gruszki obrać, pozbawić gniazd
nasiennych i pokroić w ósemki. Na patelni stopić masło, wsypać cukier i
delikatnie potrząsając patelnią poczekać aż cukier nabierze karmelowego koloru.
Dodać pokrojone gruszki i smażyć je w cukrze przez kilka minut, z obu stron, aż
zmiękną i zrobią się delikatnie szkliste. W międzyczasie oprószyć je szczyptą
cynamonu. Gruszki ułożyć na budyniu. Gotową tartę schłodzić w lodówce.
Wspaniała tarta :-)
OdpowiedzUsuńMniam, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńooo, zupełnie taka ja ta:
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojewypieki.com/post/tarta-z-budyniem-i-karmelizowanymi-gruszkami