wtorek, 20 października 2015

CIASTO GRUSZKA W CZEKOLADZIE




Pyszne i lekkie, biszkoptowe ciasto z gruszkami z kompotu w musie czekoladowym. Prawdziwe delicje! 

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
Krem czekoladowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 1 kg gruszek (ok. 8 sztuk)
  • woda
  • cukier do smaku         
  • szczypta cynamonu
Do nasączenia:
  • 50 ml rumu
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
Polewa czekoladowa:
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, żółtka i na koniec olej. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 30 – 35 min. Studzimy.

Krem czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki wlewamy do rondelka, dodajemy połamane czekolady i mieszając podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie pozostałe 200 ml śmietany ubijamy na sztywno i cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1 łyżce masy czekoladowej.

Dodatkowo: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na 4 - 8 części, w zależności od wielkości. Gotujemy do miękkości w osłodzonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Można też użyć gotowych gruszek z kompotu w słoikach.

Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzewamy margarynę z cukrem, wodą i kakao, do rozpuszczenia. Nie dopuszczamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.

Wykonanie: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki i nasączamy połową ponczu przygotowanego z rumu, soku z cytryny, wody i cukru. Wykładamy gruszki, ciasno jedna obok drugiej i oprószamy je cynamonem. Gruszki smarujemy kremem czekoladowym i wykładamy drugi blat ciasta. Nasączamy go pozostałym ponczem i smarujemy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy.

2 komentarze: