Pyszne i lekkie, biszkoptowe ciasto z gruszkami z kompotu w
musie czekoladowym. Prawdziwe delicje!
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 1 kg gruszek (ok. 8 sztuk)
- woda
- cukier do smaku
- szczypta cynamonu
- 50 ml rumu
- sok z ½ cytryny
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 100 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka żelatyny
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, żółtka i na koniec olej.
Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy
szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub
natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm. Pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu) przez 30 – 35 min. Studzimy.
Krem czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki wlewamy do
rondelka, dodajemy połamane czekolady i mieszając podgrzewamy na małym ogniu do
rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy masło. Mieszamy,
aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia i wkładamy do lodówki na minimum 3
godziny. Po tym czasie pozostałe 200 ml śmietany ubijamy na sztywno i cały czas
miksując stopniowo dodajemy po 1 łyżce masy czekoladowej.
Dodatkowo: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy na 4 - 8 części, w zależności od wielkości. Gotujemy do
miękkości w osłodzonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Można też użyć gotowych
gruszek z kompotu w słoikach.
Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzewamy margarynę
z cukrem, wodą i kakao, do rozpuszczenia. Nie dopuszczamy do zagotowania.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Wykonanie: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i
kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki
i nasączamy połową ponczu przygotowanego z rumu, soku z cytryny, wody i cukru.
Wykładamy gruszki, ciasno jedna obok drugiej i oprószamy je cynamonem. Gruszki
smarujemy kremem czekoladowym i wykładamy drugi blat ciasta. Nasączamy go
pozostałym ponczem i smarujemy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy.
Zapowiada się pysznie)))
OdpowiedzUsuńRewelacja :) prezentuje się wyśmienicie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń