Sałatka z kalafiora i papryki w sosie pomidorowym. W
niedużej ilości, w sam raz tyle, aby spróbować czy przypadnie nam do gustu. Z
tej porcji otrzymałam zaledwie 4 słoiki o pojemności ok. 600 ml.
- 2 kalafiory
- 2 czerwone papryki
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- pęczek natki pietruszki
Kalafiory płuczemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy 5
minut w wodzie ze szczyptą cukru i łyżeczką soli. Odcedzamy.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w
paseczki.
Olej, ocet, przecier pomidorowy, cukier i łyżeczkę soli
zagotowujemy. Dodajemy paprykę i gotujemy 5 minut. Wrzucamy różyczki kalafiora,
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną pietruszkę. Zagotowujemy
i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz