poniedziałek, 12 października 2015

SAŁATKA Z KALAFIORA I PAPRYKI NA ZIMĘ




Sałatka z kalafiora i papryki w sosie pomidorowym. W niedużej ilości, w sam raz tyle, aby spróbować czy przypadnie nam do gustu. Z tej porcji otrzymałam zaledwie 4 słoiki o pojemności ok. 600 ml.

  • 2 kalafiory
  • 2 czerwone papryki
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • pęczek natki pietruszki

Kalafiory płuczemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy 5 minut w wodzie ze szczyptą cukru i łyżeczką soli. Odcedzamy.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.
Olej, ocet, przecier pomidorowy, cukier i łyżeczkę soli zagotowujemy. Dodajemy paprykę i gotujemy 5 minut. Wrzucamy różyczki kalafiora, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną pietruszkę. Zagotowujemy i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz