piątek, 30 października 2015

BABKA CYTRYNOWO-KARMELOWA NA MAŚLANCE




Pyszna, cytrynowa babka na karmelu maślankowym. Przygotowałam ją podobnie jak jeden z naszych ulubionych pierników z cukrem gotowanym na maślance, jednak dzięki cytrynie mamy zupełnie nowe ciasto. Babka jest bardzo aromatyczna, słodka w sam raz i naprawdę długo zachowuje świeżość. Idealna do jesienniej, rozgrzewającej herbaty. Polecam!

Składniki na keksówkę o długości 22 cm:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny lub 3 łyżki gorącej wody

Maślankę z cukrem podgrzewamy w garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min, do momentu aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Powinna mieć konsystencję gęstego lukru. Pod koniec należy uważnie pilnować aby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy margarynę, mieszając do momentu jej rozpuszczenia. Studzimy.
Do zimnej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę oraz sok z cytryny. Ciasto będzie bardzo gęste, więc mieszamy tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą o wymiarach 10 x 22 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 45 min.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub odrobiny wody. 

1 komentarz: