poniedziałek, 26 października 2015

FORSZMAK Z KURCZAKA



Forszmak to rodzaj zupy gulaszowej na mięsie drobiowym. Pyszny, aromatyczny, kolorowy i rozgrzewający. W sam raz na jesienne chłody. Może być mniej lub bardziej gęsty, w zależności od tego jak lubimy. Czasami dodaję do niego także groszek konserwowy lub trochę kukurydzy. Gorąco polecam!

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • papryka słodka
  • olej lub masło
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki

Udka zalewamy 1 - 1,5 litra wody i zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i selera oraz liść laurowy i ziele angielskie. Solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. 40 minut). Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła lub oleju i podsmażamy pokrojoną w paski paprykę i ogórki konserwowe. Oddzielnie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami pokrojonymi na plasterki.
Ugotowane udka z warzywami wyjmujemy z wywaru, drobno kroimy i dodajemy do rosołu razem z podsmażonymi ogórkami, papryką i pieczarkami oraz przecierem pomidorowym. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy 2 łyżki zahartowanej śmietany. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz