Forszmak to rodzaj zupy gulaszowej na mięsie drobiowym. Pyszny, aromatyczny, kolorowy i rozgrzewający. W sam raz na jesienne chłody. Może być mniej lub bardziej gęsty, w zależności od tego jak lubimy. Czasami dodaję do niego także groszek konserwowy lub trochę kukurydzy. Gorąco polecam!
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- papryka słodka
- olej lub masło
- 2 łyżki śmietany
- natka pietruszki
Udka zalewamy 1 - 1,5 litra wody i
zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i selera oraz liść
laurowy i ziele angielskie. Solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu do
miękkości mięsa (ok. 40 minut). Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła
lub oleju i podsmażamy
pokrojoną w paski paprykę i ogórki konserwowe. Oddzielnie smażymy
pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami pokrojonymi na plasterki.
Ugotowane
udka z warzywami wyjmujemy z wywaru, drobno kroimy i dodajemy do rosołu
razem z podsmażonymi ogórkami, papryką i pieczarkami oraz przecierem
pomidorowym. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy 2 łyżki
zahartowanej śmietany. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Posypujemy posiekaną natką
pietruszki.
Ta zupa jest pyszna,szczególnie na takie ponure i chłodne dni jesienne .
OdpowiedzUsuńOoo, jaka smakowita zupka!
OdpowiedzUsuń