poniedziałek, 12 października 2015

BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI, RODZYNKAMI I KOKOSEM




Prostych i szybkich ciast z jabłkami nigdy za wiele. To jest jednym z pyszniejszych jakie ostatnio wypróbowałam. Wilgotne, aromatyczne, z dodatkiem rodzynek i wiórków kokosowych, które dodają mu charakteru. Gotowe ciasto można wykończyć polewą czekoladową posypaną wiórkami kokosowymi, ale bez tego jest równie dobre i pyszne, przypomina trochę bakaliowy batonik. Wszyscy zachwycali się jego smakiem! Polecam!

  • 5 średnich jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na 20-30 min.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut i odciskamy.
Do miski z jabłkami oraz sokiem jaki puściły dodajemy przesianą mąkę, sparzone rodzynki, wiórki kokosowe, kakao, jajka, olej, olejek rumowy i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko przez chwile, tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły i przelewamy do blaszki o wym. ok. 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 40-45 min, sprawdzając patyczkiem kiedy ciasto będzie gotowe.

Inspiracja: „Przepisy czytelników”

2 komentarze:

  1. Nie nalezy do jednych z moich ulubionych. Malo slodkie i gumowate

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, puszyste, lekkie. Idealne do kawy.

    OdpowiedzUsuń