Prostych i szybkich ciast z jabłkami nigdy za wiele. To jest
jednym z pyszniejszych jakie ostatnio wypróbowałam. Wilgotne, aromatyczne, z
dodatkiem rodzynek i wiórków kokosowych, które dodają mu charakteru. Gotowe
ciasto można wykończyć polewą czekoladową posypaną wiórkami kokosowymi, ale bez
tego jest równie dobre i pyszne, przypomina trochę bakaliowy batonik. Wszyscy
zachwycali się jego smakiem! Polecam!
- 5 średnich jabłek
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju
- kilka kropli olejku rumowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy
z cukrem i odstawiamy na 20-30 min.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut i
odciskamy.
Do miski z jabłkami oraz sokiem jaki puściły dodajemy
przesianą mąkę, sparzone rodzynki, wiórki kokosowe, kakao, jajka, olej, olejek
rumowy i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko przez chwile, tylko tyle aby
składniki dobrze się połączyły i przelewamy do blaszki o wym. ok. 21 x 26 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez
40-45 min, sprawdzając patyczkiem kiedy ciasto będzie gotowe.
Inspiracja: „Przepisy czytelników”
Nie nalezy do jednych z moich ulubionych. Malo slodkie i gumowate
OdpowiedzUsuńPyszne, puszyste, lekkie. Idealne do kawy.
OdpowiedzUsuń