wtorek, 27 października 2015

CIASTO JABŁKOWE CAPPUCCINO




Mimo że nie przepadam za kawą cappuccino skusiłam się na jedno opakowanie, aby wykorzystać ją do tego ciasta. Spodobało mi się jak podkręca smak kremu, więc być może ponownie po nią sięgnę. Ciasto prezentuje się odświętnie, dobrze się kroi i naprawdę świetnie smakuje. Powiedziałabym nawet, że z każdym kolejnym dniem coraz lepiej. Z kremowej, lekkiej góry przechodzimy przez delikatne biszkopty do orzeźwiającej masy jabłkowej, aby zakończyć na stabilnym, kakaowym biszkopcie. Polecam na jesienne uroczystości!

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 galaretki agrestowe
Krem cappuccino:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cappuccino (np. orzechowe)
Dodatkowo:
  • 120 g okrągłych biszkoptów (ok. 20 sztuk)
  • 2 łyżki cappuccino
  • 1 szklanka wody
  • kakao do oprószenia

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 25 minut. Studzimy. 

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż część jabłek zacznie się rozpadać. Garnek zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretki. Mieszamy aż dobrze się rozpuszczą. Jabłka studzimy i kiedy osiągną temperaturę pokojową wykładamy je na biszkopt.

Dodatkowo: 2 łyżki cappuccino rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Biszkopty zanurzamy na 2 sekundy w zimnym cappuccino, aby delikatnie się nasączyły i jeden przy drugim układamy je na masie jabłkowej.

Krem cappuccino: Żółtka miksujemy z cukrem, dodając mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy masę żółtkową i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypujemy 4 spore łyżki cappuccino.
Krem wykładamy na warstwę herbatników, wyrównujemy i oprószamy ciemnym kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

1 komentarz:

  1. Robie je któryś raz i jest pycha
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń