Chrupiąca, kolorowa i smaczna sałatka z kaszą jaglaną i
selerem naciowym to wyśmienita propozycja na zdrową przekąskę dla całej
rodziny. Polecam!
- 1 szklanka kaszy jaglanej
 - 3-4 łodygi selera naciowego
 - ½ puszki kukurydzy
 - 3-4 ogórki konserwowe
 - ½ czerwonej papryki
 - 1 łyżka posiekanego koperku
 - 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
 - 1 łyżka majonezu
 - 1 łyżka jogurtu naturalnego
 - sól, pieprz
 
Kaszę jaglaną zalewamy bulionem lub osoloną wodą i gotujemy
do miękkości około 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Studzimy.
Selera naciowego, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Łączymy
z kaszą dodając odsączaną kukurydzę i koperek. Mieszamy z majonezem i jogurtem
doprawiając do smaku solą (minimalnie) i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut,
aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Bardzo smaczna! Gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuńIdę zrobić lubię kasze jaglaną z owocami ,muszę zrobić z warzywami .
OdpowiedzUsuń