piątek, 1 marca 2019

PALUCHY FRANCUSKIE Z NUTELLĄ




Na ostatni weekend karnawału polecam ekspresowe paluchy z ciasta francuskiego i nutelli. Przygotujecie je szybko, łatwo i przyjemnie, a rodzinka będzie zachwycona! Uprzedzam tylko, że równie łatwo i szybko znikają ;)

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3 łyżki nutelli
  • cukier puder do oprószenia

Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy optycznie na pół i całą górną część smarujemy cienką warstwą nutelli. Dolną część ciasta nakładamy na krem, dociskamy i ewentualnie wyrównujemy boki. Tak złożone ciasto tniemy na paski o szerokości 1,5 – 2 cm. Każdy z pasków chwytamy palcami z dwóch końców i przekręcamy, tworząc spiralę. Układamy je na blasze i pieczemy 12 minut w piekarniku  termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Powinny się tylko delikatnie zarumienić. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. ciasto francuskie i nutella. no nie da się lepszej słodkiej przekąski wymyślić :D

    OdpowiedzUsuń