środa, 6 marca 2019

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM



Drożdżowe racuchy z jabłkiem to klasyka. Grube, puchate i niezwykle sycące wielu z nas kojarzą się z radosnym dzieciństwem. Nie da się ich zrobić na szybko, od ręki, bo wymagają dłuższego wyrastania w cieple, ale tylko dzięki temu smakują i wyglądają tak jak powinny. 
 
Składniki na 15 – 20 stuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i połową lekko ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 – 30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier waniliowy, jajko, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Miksujemy do połączenia się składników, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, tak aby pokrywał on całą jej powierzchnię równą warstwą (ok. 2 – 3 mm). Łyżką maczaną każdorazowo w gorącej wodzie (najlepiej obok patelni postawić szklankę gotowanej wody) nabieramy porcje ciasta i wykładamy je na rozgrzany olej, formując okrągłe racuchy. Ogień pod patelnią zmniejszamy i smażymy do uzyskania złocistego koloru, w międzyczasie obracając racuchy na drugą stronę. Wykładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz