Drożdżowe racuchy z jabłkiem to klasyka. Grube, puchate i niezwykle sycące wielu z nas kojarzą się z radosnym dzieciństwem. Nie da się ich zrobić na szybko, od ręki, bo wymagają dłuższego wyrastania w cieple, ale tylko dzięki temu smakują i wyglądają tak jak powinny.
Składniki na 15 –
20 stuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 2 średnie jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i połową lekko ciepłego
mleka. Odstawiamy na 15 – 30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier waniliowy, jajko, resztę
mleka i zaczyn z drożdży. Miksujemy do połączenia się składników, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia. Kiedy
ciasto podwoi swoją objętość dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę
jabłka. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, tak aby pokrywał on całą jej
powierzchnię równą warstwą (ok. 2 – 3 mm). Łyżką maczaną każdorazowo w gorącej
wodzie (najlepiej obok patelni postawić szklankę gotowanej wody) nabieramy
porcje ciasta i wykładamy je na rozgrzany olej, formując okrągłe racuchy. Ogień
pod patelnią zmniejszamy i smażymy do uzyskania złocistego koloru, w międzyczasie
obracając racuchy na drugą stronę. Wykładamy na papierowy ręcznik, do
odsączenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz