środa, 13 marca 2019

MIELONE W BOCZKU Z PIEKARNIKA




Mielone owinięte plasterkami boczku to pomysłowe danie z piekarnika. Świetne na codzienny obiad, a także na każdą imprezę. Fajnie wyglądają i dobrze smakują. Moja rodzina była nimi zachwycona.

Składniki na 12 sztuk:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 250 g surowego boczku wędzonego, w plastrach
  • 2 łyżki oleju

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i rozdrobnić. Ser mozzarella zetrzeć na tarce.
Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, namoczoną bułkę, starty ser, jajko, sól oraz oba rodzaje pieprzu. Masę dokładnie wyrobić, a następnie uformować z niej 12 okrągłych kotletów. Każdy z nich owinąć na krzyż dwoma plasterkami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia. 

4 komentarze:

  1. świetnie to wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł. Ja tak do tej pory zawijałam tylko sliwki suszone, które później grillowałam. też polecam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do zrobienia w najbliższy weekend!

    OdpowiedzUsuń