Mielone owinięte plasterkami boczku to pomysłowe danie z piekarnika. Świetne na codzienny obiad, a także na każdą imprezę. Fajnie wyglądają i dobrze smakują. Moja rodzina była nimi zachwycona.
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 100 g sera mozzarella
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 250 g surowego boczku wędzonego, w plastrach
- 2 łyżki oleju
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i
przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i
rozdrobnić. Ser mozzarella zetrzeć na tarce.
Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, namoczoną bułkę,
starty ser, jajko, sól oraz oba rodzaje pieprzu. Masę dokładnie wyrobić, a
następnie uformować z niej 12 okrągłych kotletów. Każdy z nich owinąć na krzyż
dwoma plasterkami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia.
świetnie to wygląda! :D
OdpowiedzUsuńfajny pomysł. Ja tak do tej pory zawijałam tylko sliwki suszone, które później grillowałam. też polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia w najbliższy weekend!
OdpowiedzUsuńmmm...smacznie
OdpowiedzUsuń