piątek, 8 marca 2019

BABKA OREO




Czarno-biała babka z ciasteczkami oreo cieszy oko i kubki smakowe. Z podwójną polewą czekoladową smakuje, że „palce lizać”. Przepis prościutki, przerobiony z tradycyjnej babki marmurkowej. Gorąco polecam!

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • 1 opakowanie ciastek oreo (16 sztuk)
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie śmietankę. Na koniec dodajemy 10 ciastek oreo połamanych na małe kawałki i delikatnie mieszamy z ciastem. Masę przekładamy do formy na babkę z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy 55 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 1700C. Babkę wykładamy na paterę i studzimy.
Gorzką czekoladę roztapiamy i polewamy wierzch babki. Odstawiamy do stężenia czekolady. W tym czasie roztapiamy białą czekoladę i wylewamy strużkami na czekoladę gorzką. Wierzch dekorujemy połówkami pozostałych ciastek oreo. 

1 komentarz: