Czarno-biała babka z ciasteczkami oreo cieszy oko i kubki
smakowe. Z podwójną polewą czekoladową smakuje, że „palce lizać”. Przepis
prościutki, przerobiony z tradycyjnej babki marmurkowej. Gorąco polecam!
- 200 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki śmietanki 30%
- 1 opakowanie ciastek oreo (16 sztuk)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia
przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej
masy. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części przesianej
mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie śmietankę. Na koniec dodajemy 10
ciastek oreo połamanych na małe kawałki i delikatnie mieszamy z ciastem. Masę
przekładamy do formy na babkę z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej
bułką tartą. Pieczemy 55 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 1700C.
Babkę wykładamy na paterę i studzimy.
Gorzką czekoladę roztapiamy i polewamy wierzch babki.
Odstawiamy do stężenia czekolady. W tym czasie roztapiamy białą czekoladę i
wylewamy strużkami na czekoladę gorzką. Wierzch dekorujemy połówkami
pozostałych ciastek oreo.
Ale mi ślinka leci. Wspaniale to wygląda.
OdpowiedzUsuń