poniedziałek, 25 marca 2019

BABKA CYTRYNOWA Z MAKIEM




Uwielbiam piec i jeść babki. Jest tyle możliwości smakowych, są łatwe i szybkie w wykonaniu, a do tego prawie zawsze się udają. Tym razem skusiłam się na babkę cytrynową z makiem. Jest puszysta i delikatna, z cudownym aromatem cytryny i lekko chrupiącymi ziarenkami maku. Warto ją upiec przed Wielkanocą, bo może będziecie chcieli ją włączyć do świątecznego menu.

Ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki suchego maku
  • skórka otarta z 1 cytryny
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy kolejno po jednym jajku na przemian z przesianą mąką tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mak i skórkę z cytryny. Miksujemy. Ciasto przekładamy do wysokiej formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu do 1800C), do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. 

1 komentarz: