Uwielbiam piec i jeść babki. Jest tyle możliwości smakowych, są łatwe i szybkie w wykonaniu, a do tego prawie zawsze się udają. Tym razem skusiłam się na babkę
cytrynową z makiem. Jest puszysta i delikatna, z cudownym aromatem cytryny i lekko chrupiącymi ziarenkami maku. Warto ją upiec przed Wielkanocą, bo może będziecie chcieli ją włączyć do świątecznego menu.
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki suchego maku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, cały
czas ucierając, dodajemy kolejno po jednym jajku na przemian z przesianą mąką
tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec
wsypujemy mak i skórkę z cytryny. Miksujemy. Ciasto przekładamy do wysokiej
formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 50-60 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu do
1800C), do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę polewamy lukrem
z cukru pudru i soku z cytryny.
zapisuję na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń