Na ostatni weekend karnawału polecam ekspresowe paluchy z ciasta
francuskiego i nutelli. Przygotujecie je szybko, łatwo i przyjemnie, a rodzinka
będzie zachwycona! Uprzedzam tylko, że równie łatwo i szybko znikają ;)
- 1 płat ciasta francuskiego
- 3 łyżki nutelli
- cukier puder do oprószenia
Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy optycznie na pół i całą
górną część smarujemy cienką warstwą nutelli. Dolną część ciasta nakładamy na
krem, dociskamy i ewentualnie wyrównujemy boki. Tak złożone ciasto tniemy na
paski o szerokości 1,5 – 2 cm. Każdy z pasków chwytamy palcami z dwóch końców i
przekręcamy, tworząc spiralę. Układamy je na blasze i pieczemy 12 minut w
piekarniku termoobiegiem rozgrzanym do
2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Powinny się tylko
delikatnie zarumienić. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
ciasto francuskie i nutella. no nie da się lepszej słodkiej przekąski wymyślić :D
OdpowiedzUsuń