czwartek, 28 marca 2019

KURCZAK LUZOWANY Z FARSZEM




Kurczak faszerowany to propozycja na świąteczny obiad lub wielkanocne śniadanie, gdyż równie dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno. Przyznam szczerze, że kurczaka luzowałam po raz pierwszy, ale zainspirowana programem „Ewa gotuje” oraz dzięki filmikom instruktażowym na youtube (np. tu lub tu) poszło mi nadzwyczaj sprawnie i zapewniam, że naprawdę nie ma się czego bać. Ostry, niewielki nożyk, odrobina cierpliwości i wiary we własne możliwości, a na pewno każdemu się uda. Aby nie denerwować się tuż przed uroczystym obiadem, radzę pozbawić kurczaka kości dzień wcześniej wieczorem, oprószyć przyprawą i na noc schować do lodówki. Takim daniem z pewnością wzbudzimy zachwyt u gości!

  • 1 kurczak 1,5 – 2 kg
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 50 g masła

Kurczaka myjemy, odcinamy lotki skrzydeł, szyję i kuperek. Skórę nacinamy wzdłuż grzbietu i delikatnie luzujemy z wszystkich wewnętrznych kości, tak aby otrzymać jeden płat mięsa z nienaruszoną skórą. Z obu stron oprószamy ulubioną przyprawą do kurczaka (domową lub gotową) i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z bułką tartą. Dodajemy mięso mielone, pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną pietruszkę oraz sól, majeranek, pieprz ziołowy i czarny. Masę dobrze wyrabiamy.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki, rozkładając płat mięsa skórą do dołu. Na mięsie równą warstwą wykładamy farsz i ściągamy brzegi mięsa formując tuszkę z kurczaka. Miejsce złączenia spinamy wykałaczkami, a całą tuszkę obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowanego kurczaka układamy miejscem rozcięcia do dołu w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na górze układamy kilka plasterków masła, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 2000C. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, aby skórka się zarumieniła. Przed podaniem kroimy w grube plastry. 

2 komentarze:

  1. Luzowanie kurczaka zawsze wydawało mi się jakąś czarną magią, ale jak mówisz, że za pierwszym razem Ci wyszło takie cudo to chyba wypróbuję :) W końcu pieczony kurczak to jeden ze smaków wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym, tylko nie ma komu zrobić :D

    OdpowiedzUsuń