piątek, 15 marca 2019

LEMON CURD - KREM CYTRYNOWY




Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy pochodzący z kuchni angielskiej. Jest przepyszny sam w sobie, a przygotować go bardzo łatwo z kilku podstawowych produktów. Zwykle robię go w okresie wiosennym przed Wielkanocą, gdyż świetnie sprawdza się do wypełniania prostych, szybkich tart, przekładania bez, ciasteczek, ciast i tortów. Można nim też najprościej posmarować kromkę chleba, lub podjadać prosto ze słoika. 

Składniki na ok. 400 ml kremu:
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru (ok. ¾ szklanki)

Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a sok wyciskamy.
Jajka i żółtka miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w dalszym ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się zagotować!). Studzimy, przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki. Schłodzony krem jeszcze bardziej zgęstnieje. Zużywamy go na bieżąco lub przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Aby uzyskać większą gładkość kremu, bez drobinek skórki cytrynowej, można go przetrzeć przez gęste sitko.

4 komentarze:

  1. och i to wszystko na tartę, a na to włoska beza <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moj ulubiony! A domy, to już w ogóle mistrzostwo. Moja babcia zawsze taki robiła - był wyśmienity. Idealnie komponował się z kruchym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! pamiętam, że był to jeden z moich pierwszych kontaktów z kuchnią brytyjską i kompletnie nie rozumiałam, dlaczego ma ona taką złą opinię. Krem jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń