Do popołudniowej kawy proponuję nasze ulubione drożdżówki w
wersji brzoskwiniowej. Pozytywnie zakręcone z warstwą soczystych owoców na
słodkim serku. Puszyste, delikatne i przesmaczne!
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżki mleka w proszku
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (lub świeże owoce)
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 2 łyżek gorącej wody
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką letniej
śmietany, odstawiamy na 20 min, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do
przesianej mąki razem z resztą śmietany i cukru, żółtkami i roztopionym, letnim
masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk.
Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w
drobną kostkę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat
oprószony mąką, dzielimy na połowę i rozwałkowujemy na dwa prostokąty o
wymiarach mniej więcej 25 x 35 cm każdy. Smarujemy je serkiem wymieszanym z
mlekiem w proszku i posypujemy brzoskwiniami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku,
jak roladę i każdy rulon kroimy na 12 równych części. Zawijasy z ciasta
układamy na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych
odstępach, delikatnie rozpłaszczając je dłonią, dla nadania okrągłego kształtu
każdej drożdżówce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe
miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie drożdżówki wstawiamy do piekarnika z
termoobiegiem nagrzanego do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Pieczemy 15 – 20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.
Studzimy i polewamy strużkami lukru przygotowanego z cukru
pudru i niewielkiej ilości gorącej wody.
pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńo-mój-boże!
OdpowiedzUsuń