środa, 20 marca 2019

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI Z BRZOSKWINIĄ




Do popołudniowej kawy proponuję nasze ulubione drożdżówki w wersji brzoskwiniowej. Pozytywnie zakręcone z warstwą soczystych owoców na słodkim serku. Puszyste, delikatne i przesmaczne!

Składniki na 24 drożdżówki:
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (lub świeże owoce)
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżek gorącej wody

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką letniej śmietany, odstawiamy na 20 min, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z resztą śmietany i cukru, żółtkami i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat oprószony mąką, dzielimy na połowę i rozwałkowujemy na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 25 x 35 cm każdy. Smarujemy je serkiem wymieszanym z mlekiem w proszku i posypujemy brzoskwiniami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, jak roladę i każdy rulon kroimy na 12 równych części. Zawijasy z ciasta układamy na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych odstępach, delikatnie rozpłaszczając je dłonią, dla nadania okrągłego kształtu każdej drożdżówce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie drożdżówki wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Pieczemy 15 – 20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.
Studzimy i polewamy strużkami lukru przygotowanego z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody.

3 komentarze: