Serniki to jedne z ulubionych ciast w naszej rodzinie, więc staram się je piec jak najczęściej. Ten waniliowy na biszkopcie jest bardzo delikatny i puszysty, gdyż powstał na serkach homogenizowanych. Z pewnością wszystkim posmakuje!
- 1 całe jajko
- 2 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg waniliowych serków homogenizowanych
- 100 g roztopionego masła
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy 16g
- 1 budyń waniliowy
- 100 g masła lub margaryny
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki żelatyny
Biszkopt: Białko z całego jajka oddzielamy od żółtka,
dodajemy dwa pozostałe białka i szczyptę soli. Ubijamy na sztywną, lśniącą
pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtko i olej.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
szpatułką lub na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do blaszki o
wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio natłuszczonej
lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Studzimy.
Masa serowa: 2 całe jajka i 2 żółtka miksujemy krótko
z cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy serek
homogenizowany, rozpuszczone, letnie masło i proszek budyniowy. Masę wylewamy
na zimny biszkopt. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C,
bez termoobiegu. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim
sernik na kolejne 30 minut. Następnie wyciągamy i studzimy.
Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z łyżką wody.
Dodajemy cukier, kakao i żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż
wszystkie składniki się połączą tworząc gładką, aksamitna polewę. Nie
dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy i smarujemy wierzch sernika. Przed
podaniem chłodzimy w lodówce.
ależ perfekcyjnie równy <3
OdpowiedzUsuńserniki z serków homogenizowanych są chyba moje ulubione. Babcia by mnie zabiła wzrokiem...
OdpowiedzUsuńkupiłam wszystkie składniki i w weekend zaczynam czarowanie :)
OdpowiedzUsuń