poniedziałek, 11 marca 2019

WANILIOWY SERNIK NA BISZKOPCIE




Serniki to jedne z ulubionych ciast w naszej rodzinie, więc staram się je piec jak najczęściej. Ten waniliowy na biszkopcie jest bardzo delikatny i puszysty, gdyż powstał na serkach homogenizowanych. Z pewnością wszystkim posmakuje!

Biszkopt:
  • 1 całe jajko
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
  • 1 kg waniliowych serków homogenizowanych
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 budyń waniliowy
Polewa:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki żelatyny

Biszkopt: Białko z całego jajka oddzielamy od żółtka, dodajemy dwa pozostałe białka i szczyptę soli. Ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtko i olej. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką lub na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Masa serowa: 2 całe jajka i 2 żółtka miksujemy krótko z cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy serek homogenizowany, rozpuszczone, letnie masło i proszek budyniowy. Masę wylewamy na zimny biszkopt. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C, bez termoobiegu. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Następnie wyciągamy i studzimy.

Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z łyżką wody. Dodajemy cukier, kakao i żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki się połączą tworząc gładką, aksamitna polewę. Nie dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy i smarujemy wierzch sernika. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.


3 komentarze:

  1. ależ perfekcyjnie równy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. serniki z serków homogenizowanych są chyba moje ulubione. Babcia by mnie zabiła wzrokiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. kupiłam wszystkie składniki i w weekend zaczynam czarowanie :)

    OdpowiedzUsuń